Deversarile sau scurgerile de ulei si gaze sunt evenimente devastatoare care au un impact de lunga durata asupra faunei si vegetatiei, asupra proprietatilor, dar si asupra vietii oamenilor.
Desi asociem adesea scurgerile sau deversarile cu imaginea marilor sonde petroliere, o scurgere sau o deversare de petrol nu trebuie sa te duca neaparat cu gandul la sonde de petrol sau la petroliere care esueaza in mijlocul oceanului, poluand regiunile din jur, ci poate fi vorba si despre o simpla scurgere de ulei la locul de munca.
Fie ca utilizezi ulei de motor intr-un atelier mecanic, fie ca lucrezi intr-un sit minier remote sau intr-o fabrica, este important sa stii care sunt efectele petrolului si ale produselor provenite din acesta, dar si cum sa cureti rapid si in siguranta o scurgere de ulei sau de petrol aparuta la locul de munca. O scurgere poate provoca o serie de pericole, inclusiv daune materiale, daune umane si contaminarea mediului.

Tipuri de uleiuri sau petrol folosite in mediul de lucru

Petrolul este o hidrocarbura, de culoare maro si insolubila in apa. In mediul de lucru, in diverse locuri de munca, uleiul se gaseste in principal sub forma de combustibil (prin transformarea titeiului in benzina, motorina, kerosen, benzen etc.) sau ca produs de lubrifiere (ulei de motor).

Proprietatile petrolului

Petrolul este o substanta petrochimica vascoasa si volatila, recunoscuta ca lichid combustibil. Cand petrolul este pastrat la temperaturi mai mari de 150°C, el va degaja suficienti vapori periculosi pentru a crea si intretine un incendiu – in prezenta unei surse de aprindere. De aceea, trebuie folosit si pastrat intr-un mod care sa reduca riscul de aprindere.
Uleiul este o substanta ideala pentru lubrifierea motoarelor echipamentelor de la locul de munca, vehiculelor si ambarcatiunilor marine datorita densitatii si vascozitatii sale. Cu toate acestea, proprietatile acestei substante creeaza si un set unic de dificultati pentru personalul care incearca sa curete eventualele scurgeri.

Probleme legate de scurgerile de ulei la locul de munca

Desi punctul de aprindere al uleiului este mai mare decat al altor substante inflamabile, cum ar fi benzina, uleiul poate lua foc totusi daca exista in preajma o sursa de aprindere. Exista, de asemenea, riscul ca vaporii periculosi eliberati de ulei sa creeze un mediu de lucru nesigur din cauza contaminantilor din aer.
Daca uleiul este eliberat accidental dintr-un bidon sau recipient chimic, se poate ajunge la o serie de pericole chimice, precum cele de mai jos.
Incendiu sau explozie. Nu trebuie sa ai niciodata surse de aprindere, cum ar fi flacari sau scantei, in apropierea zonelor de manipulare sau depozitare a uleiului. Uleiul se poate aprinde in anumite circumstante, cum ar fi un chibrit aruncat in apropierea unei scurgeri de ulei sau vapori inflamabili, care se aprind la temperaturi ridicate.
Asfixiere. Atunci cand uleiul emite vapori periculosi, acestia pot afecta sistemul respirator si pot provoca efecte acute asupra sanatatii. Orice expunere la fum, in special in cazul unui incendiu la locul de munca, poate duce la boli acute sau cronice.
Daune umane. Uleiul de motor nu trebuie sa intre in contact cu ochii sau pielea. Orice persoana care intervine pentru a remedia o scurgere de ulei trebuie sa fie echipata cu echipamentul personal de protectie adecvat.
Poluarea mediului. Uleiul varsat poate polua solul, caile navigabile, sursele de apa subterana si mediul natural daca ajunge in mediul exterior sau in canalizare.

Curatarea scurgerilor de ulei

In cazul unei scurgeri de ulei la locul de munca, o provocare este reprezentata si de curatarea acestei substante groase. Acest produs chimic va lasa un reziduu uleios pe toate suprafetele cu care intra in contact, ceea ce il face extrem de dificil de indepartat. Va trebui sa fii echipat pentru a curata in mod corespunzator locul scurgerii, inclusiv podelele, peretii, bancile de lucru, echipamentele si orice suprafata care a fost afectata de scurgere.
In timpul procesului de curatare, trebuie sa fii extrem de atent sa nu impingi uleiul in mediul exterior sau in orice canal de scurgere, deoarece acest lucru va crea alte pericole, cum ar fi aprinderea sau poluarea.

Kiturile pentru cutararea scurgerilor de ulei

Daca lucrezi cu ulei sau cu petrol, ai si obligatia legala de a asigura izolarea si gestionarea scurgerilor. Pentru a gestiona orice scurgere neasteptata de ulei, trebuie sa fii pregatit sa cureti zonele afectate si sa elimini in mod conform deseurile chimice.
Un kit de uz general sau un kit pentru scurgeri de substante chimice nu este intotdeauna capabil sa curete eficient o scurgere de combustibil sau ulei. Prin urmare, trebuie sa ai la dispozitie un kit pentru scurgeri conceput special pentru acest tip de produs chimic.
Un kit pentru scurgeri de hidrocarburi este adecvat pentru scurgerile de petrol sau ulei la locul de munca. Aceste kituri au pernute, discuri sau alte tipuri de suprafete ultra-absorbante, adecvate pentru absorbtia unor substante precum uleiul si combustibilul. Un astfel de kit trebuie sa contina si un o solutie granulata de curatare a podelei care sa permita absorbtia rapida a hidrocarburilor lichide.
Daca nu cumperi un kit gata facut, ci iti procuri singur aceste materiale, asigura-te ca toate materialele si echipamentele sunt compatibile cu produsul pe care il ai de curatat.

Cum cureti o scurgere de ulei?

Cand te confrunti cu o scurgere de substante chimice in compania ta, ultimul lucru de care ai nevoie este ca angajatii sa nu fie pregatiti pentru o interventie in astfel de situatii. De asemenea, nu trebuie sa ignori scurgerea si sa lasi angajatii sa lucreze in continuare in conditii de pericol.
Imediat cum observi scurgerea, activeaza imediat planul de raspuns la situatii de urgenta. Anunta staff-ul insarcinat cu aceste situatii si urmeaza pasii stabiliti anterior.

Echipamentul PPE adecvat

Cand curata o scurgere de ulei sau de petrol, personalul trebuie sa fie imbracat cu echipament de protectie adecvat, determinat de evaluarea riscurilor la locul de munca.
Echipamentul necesar pentru curatarea unei scurgeri de ulei poate include urmatoarele elemente:
– Ochelari de protectie
– Manusi de nitril
– Imbracaminte si incaltaminte de protectie
– Aparat de respirat

Stoparea raspandirii scurgerii

In functie de cantitatea de lichid scursa sau varsata, va trebui sa actionezi imediat pentru a opri raspandirea scurgerii si catre alte spatii. Daca personalul poate face acest lucru in siguranta, asigura-te ca se plaseaza imediat pe zona afectata echipamente de control al scurgerilor.
Din cauza riscului de contaminare a mediului, asigura-te ca sistemele pluviale sau canalizarea sunt acoperite, astfel incat uleiul sa nu poata contamina mediul exterior.
Daca scurgerea este prea mare sau prea periculoasa pentru ca personalul sa o poata gestiona, trebuie sa anunti imediat serviciile de urgenta si sa iei in calcul Planul de gestionare a incidentelor. De asemenea, este responsabilitatea ta sa notifici serviciile de sanatate si siguranta la locul de munca, cu privire la orice incidente periculoase aparute.

Izolarea si indepartarea surselor de foc

Deoarece uleiul varsat va emite vapori periculosi si inflamabili, oprirea rapida a scurgerii este fundamentala pentru o curatare sigura si de succes. Trebuie sa te asiguri ca zona afectata este izolata de orice tip de sursa de foc si ca in timpul curatarii nu intra in zona personal neautorizat.
Deoarece uleiul se poate aprinde ca urmare a patrunderii in mediu a unei flacari sau a unei scantei, izolarea surselor de aprindere este esentiala atunci cand cureti o scurgere de ulei sau de petrol.

Aruncarea deseurilor chimice

Utilizeaza pungi adecvate pentru eliminarea deseurilor, fie cele din kit, fie achizitionate separat pentru curatarea si eliminarea substantelor chimice varsate.
Orice deseu in urma unei scurgeri de petrol trebuie sa fie manipulat si eliminat intr-un mod conform, la fel ca si materialele absorbante murdare, imbracamintea si alte articole utilizate pentru curatarea scurgerii de petrol sau de ulei la locul de munca.

Prevenirea scurgerilor de ulei

Desi pregatirea pentru o scurgere face parte din responsabilitatile legale ale oricarei firme, este vital si sa existe echipamente, proceduri si instruirea adecvata pentru a reduce riscurile asociate cu scurgerile de substante chimice.
Iata cateva sfaturi pentru a reduce probabilitatea si impactul unei scurgeri de petrol:
– Permite numai personalului instruit sa manipuleze, sa decanteze sau sa transfere uleiul.
– Asigura-te ca recipientele sunt inspectate la sosirea in firma si transferate imediat in zona de depozitare.
– Foloseste butoaie cu cuve de retentie, pentru a preveni varsarea uleiului.
– Nu supra-aglomera depozitele de produse chimice, deoarece substantele chimice in exces pot creste riscul de scurgere.
– Transfera substantele chimice cu carucioare cu retentie pentru a reduce probabilitatea unei scurgeri.
– Asigura-te ca toate echipamentele de decantare si pompare sunt in stare buna si adecvate scopului.
– Utilizeaza o statie de lubrifiere all-in-one pentru depozitarea si distribuirea in siguranta a lubrifiantilor.

Cum este afectat corpul de expunerea la petrol sau ulei?

Orice substanta chimica care dauneaza organismelor vii este considerata toxica. Petrolul contine doua componente deosebit de volatile pentru mediu si considerate toxice pentru oameni: compusii organici volatili (COV) si hidrocarburile aromatice policiclice (PAH). Ambele au efecte imediate si persistente, ce pot avea un impact negativ asupra organismului uman.
Desi expertii stiu ca expunerea la petrolul brut are efecte adverse asupra corpului uman, inca exista multe aspecte necunoscute si in curs de cercetare. Iata ce stim pana la acest moment despre efectele potentiale ale petrolului si uleiului asupra sanatatii.

Compusii organici volatili cresc riscul de cancer

COV reprezinta o amenintare imediata dupa o scurgere. Ele confera uleiului mirosul familiar si se evapora rapid in aerul din jur. Multi COV sunt toxici atunci cand sunt inhalati si, pe termen lung, pot provoca cancer.

Afectiuni respiratorii

Dificultatile de respiratie sunt unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la persoanele expuse la scurgeri de petrol brut. Expunerea a dus, de asemenea, la urmatoarele probleme respiratorii:
– Iritatie pulmonara
– Sufocare
– Tuse cronica
– Dureri in piept

Afectiuni ale pielii

De asemenea, petrolul brut iti poate afecta si pielea. Contactul cu pielea poate duce la urmatoarele probleme, care se pot agrava atunci cand sunt vin in contact cu lumina soarelui:
– Inrosirea pielii
– Umflare
– Arsuri

Alte probleme cauzate de expunere

Cercetatorii care studiaza efectele pe termen lung ale deversarilor de petrol asupra comunitatilor au descoperit si alte probleme de sanatate ce pot fi asociate deversarilor:
– Leziuni hepatice
– Mercur in exces in urina
– Scaderea imunitatii
– Risc crescut de cancer
– Probleme de reproducere

Efectele raman ani dupa expunere

Din pacate, cercetarile au aratat ca prevalenta simptomelor expunerii la petrol nu scade in timp. Potrivit unui articol din Frontiers, cercetatorii au evaluat starea de sanatate a unui grup de volutari implicati intr-o actiune de curatare, care au fost expusi la petrol, atat dupa expunere cat si la 7 ani distanta de aceasta expunere.
Ceea ce au descoperit este ca si la 7 ani de la expunere, voluntarii au continuat sa prezinte efecte ale contactului cu petrolul brut.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik