Te-ai gandit vreodata la importanta uleiului de motor pentru masina ta? Nevoia de a adauga frecvent combustibil este usor de inteles, dar poate nu este la fel de clar de ce trebuie sa schimbi si uleiul in mod regulat.
Performanta motorului tau va avea de suferit daca nu schimbi in mod regulat uleiul? Ei bine, da, schimburile de ulei chiar influenteaza performanta motorului! Exista mai multe motive pentru care performanta este influentata de schimburile de ulei.

Cat de mult conteaza schimburile regulate de ulei?

Poate ca personajele principale in motorul tau sunt pistoanele, valvele si arborele cotit, care se misca impreuna pentru a produce putere, insa exista si un personaj secundar, a carui importanta este de netagaduit! Uleiul de motor este eroul esential cand vine vorba despre performanta adecvata a motorului. Daca uleiul de motor nu isi poate juca rolul, performanta motorului va suferi, iar in timp motorul se va defecta, uneori iremediabil.
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru motorul masinii tale este sa schimbi in mod regulat uleiul de motor. Aceasta este una dintre cele mai importante parti ale detinerii unui vehicul. Explicatia este simpla: proprietatile de lubrifiere ale uleiului de motor isi pierd capacitatea de a lupta impotriva frecarii si, prin urmare, motorul va trebui sa lucreze mai mult.

Ce inseamna performanta motorului?

Pe scurt performanta motorului reprezinta capacitatea motorului masinii tale de a-si face treaba eficient. Cand un motor functioneaza corect si eficient, el nu provoaca probleme si produce o putere adecvata si consistenta, oferind multi ani si multi kilometri de operare. Si, cu siguranta, economia de combustibil va fi la apogeu.
Exista zeci de articole de intretinere de rutina ce contribuie la imbunatatirea performantei motorului, insa nimic nu este mai important decat schimburile regulate de ulei.

Cum influenteaza schimburile regulate de ulei performanta motorului?

Schimburile regulate de ulei sunt esentiale pentru mentinerea performantei optime a motorului. Iata cum influenteaza acestea performanta motorului:

1. Lubrifierea componentelor interne

Uleiul de motor asigura lubrifierea tuturor componentelor interne ale motorului, reducand frecarea si uzura. Fara o lubrifiere adecvata, piesele metalice se pot freca unele de altele, ducand la deteriorari majore si chiar la defectarea motorului.

2. Racirea motorului

Pe langa functia sa de lubrifiere, uleiul de motor ajuta la disiparea caldurii generate de arderea combustibilului si de frecarea interna. Un ulei de calitate ajuta la mentinerea unei temperaturi optime a motorului, prevenind supraincalzirea acestuia.

3. Curatarea si protejarea motorului

Uleiul de motor colecteaza particulele de murdarie, resturile si depunerile de carbon care se acumuleaza in motor. In timp, uleiul se contamineaza si isi pierde eficienta de curatare. Schimburile regulate de ulei elimina aceste impuritati, mentinand motorul curat si prevenind formarea de depuneri ce pot afecta performanta.

4. Prevenirea coroziunii si oxidarii

Uleiul de motor contine aditivi care ajuta la prevenirea coroziunii si oxidarii componentelor metalice. Acest lucru este deosebit de important pentru a proteja motorul impotriva uzurii premature si pentru a prelungi durata de viata a acestuia.

5. Imbunatatirea eficientei combustibilului

Un motor bine lubrifiat functioneaza mai eficient, ceea ce poate duce la un consum redus de combustibil. Schimburile regulate de ulei asigura o functionare la capacitate maxima a motorului, fara a fi nevoie de efort suplimentar pentru a compensa frictiunea si caldura excesiva.

6. Mentinerea presiunii uleiului

Presiunea corecta a uleiului este esentiala pentru functionarea corecta a motorului. Uleiul vechi si degradat poate avea o vascozitate inadecvata, afectand presiunea uleiului si, implicit, lubrifierea corespunzatoare a componentelor motorului.

Uleiul sintetic influenteaza performanta?

Pe termen scurt, uleiul sintetic nu influenteaza performanta, dar la finalul ciclului sau de viata, uleiul sintetic continua sa protejeze motorul mult mai mult decat un ulei conventional aflat si el la final de viata, garantand astfel o performanta mai buna.

De ce sa alegi un ulei sintetic pentru performanta motorului?

Siguranta motorului. Uleiul sintetic este cel mai benefic pentru siguranta motorului, datorita proprietatilor sale de lubrifiere, ce il fac mai bun decat uleiul conventional atat cand sunt proaspete, cat si la sfarsitul duratei de viata.
Economie de bani. Uleiul sintetic dureaza in general de doua ori mai mult decat uleiul conventional si este mai sigur pentru motor. In general, vei plati mai mult pentru un schimb de ulei sintetic, dar niciodata de doua ori mai mult, desi durata de viata este de doua ori mai mare decat cea a uleiului conventional. Acest ulei este mai sigur pentru motor, astfel ca iti va oferi sanse mai mari de a economisi bani pentru reparatii costisitoare.
Kilometraj. Uleiul sintetic te va ajuta sa economisesti bani si timp pierdut la benzinarii, deoarece creste economia de combustibil.
Vremea. In conditii de vreme foarte rece, uleiul sintetic este superior, deoarece poate fi lichid fara ca motorul sa fie fierbinte, iar pe vreme calda uleiul sintetic nu se dilueaza la fel de mult ca cel conventional, protejand astfel motorul mai bine.

Cand trebuie sa iti schimbi uleiul de motor

Fiiecare marca si model de masina, camion sau SUV are propriul sau program de intretinere, ce prevede intervalurile dintre procedurile de rutina, cum ar fi schimbarea filtrului de aer, rotirea anvelopelor si, bineinteles, schimburile de ulei. Uita de tot ce ai auzit de la cei din jur, precum ca ar trebui sa schimbi uleiul „la 3 luni sau la 5000 de km”. Acesta este doar un mit invechit, iar realitatea este ca numai vehiculele conduse in conditii grele au nevoie de schimburi de ulei atat de frecvente.
Cel mai scurt interval recomandat de producator este de 8000 de km pentru vehiculele moderne, iar unele voci sugereaza chiar intervaluri de 12.000 de km si mai mult. Consulta intotdeauna manualul de utilizare al masinii tale pentru schimbul de ulei sau mergi la service pentru sfaturi personalizate.
Un alt factor ce poate influenta intervalul de schimb de ulei este tipul de ulei pe care il alegi: conventional sau sintetic. Unele vehicule au din fabrica ulei de motor conventional. Daca este si cazul tau si alegi sa il inlocuiesti cu ulei sintetic, poti prelungi intervalul dintre schimburile de ulei.
Daca nu conduci vehiculul foarte des, e posibil sa nu acumulezi suficienti kilometri incat sa te incadrezi in intervalul standard de schimb al uleiului. Insa chiar si asa, asigura-te ca iti schimbi uleiul anual, chiar daca tii masina in garaj.

Concluzie

Uleiul de motor este esential pentru mentinerea performantei motorului; uleiul vechi nu va permite motorului sa functioneze asa cum ar trebui. Dimpotriva, ar putea provoca esecuri catastrofale. Fa-ti, asadar, o programare pentru un schimb de ulei si de filtru, pentru a garanta perfomanta motorului masinii tale.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik