Un studiu recent a constatat ca uscatoarele de rufe stimuleaza poluarea cu microfibre. Solutia pe termen scurt: servetele pentru uscator, balsamuri de rufe si filtre pentru scame. Solutia pe termen lung: uscatoare prin condensare.
Uscatoarele de rufe genereaza si mai multa poluare cu microfibre decat masinile de spalat – aceasta este concluzia unui studiu recent. Multe dintre aceste microfibre – fire textile subtiri ce pot reprezenta o amenintare pentru sanatatea mediului si a oamenilor – raman prinse in filtrele pentru scame ale uscatoarelor. Insa chiar si asa, uscarea unei cantitati mari de haine in uscator elibereaza in atmosfera aproximativ tot atatea microfibre cate ajung si in conductele de apa reziduala in urma spalarii la masina.
“Poluarea aerului cauzata de uscatoarele cu ventilare este una foarte semnificativa” spune unul dintre membrii echipei de studiu, Neil Lant, cercetator in cadrul companiei de bunuri de consum Procter&Gamble, din Newcastle upon Tyne, Marea Britanie. Dar problema ar trebui sa fie “relativ usor de remediat pe termen mai lung, prin evolutii in materie de filtre ale aparatelor electrocasnice, si in mod ideal prin trecerea la uscatoare cu condensare si, preferabil, unele cu pompe de caldura, care sa reduca si consumul de energie” a adaugat el.
Lant si colegii sai de la Procter&Gamble si de la Universitatea Northumbria au spalat si uscat mai multe cantitati de 10 tricouri din bumbac 100%, plus 10 tricouri din poliester 100% folosind masini de spalat, produse de spalat si setari specifice atat in Europa, cat si in America de Nord, ajungand la un numar total de 1200 de tricouri.
Echipa de studiu a masurat masa de microfibre evacuata prin furtunul de evacuare al masinii de spalat, microfibrele ramase in filtrul de scame al uscatorului si cele eliberate in aer de ventilatorul uscatoarelor.
Motivele de ingrijorare
In ultimii ani, poluarea cu microfibre generata de masinile de spalat rufe a constituit un motiv foarte important de ingrijorare, ce a condus la numeroase cercetari, insa pana in acest moment se cunosc foarte putine detalii despre microfibrele generate de uscatoarele de rufe.
Noul studiu este primul care cuantifica microfibrele produse atat de spalarea, cat si de uscarea hainelor, oferind astfel o comparatie directa.
“Potrivit testelor efectuate in conditii de spalare europene si nord-americane, cantitatile de microfibre eliberate in aer in timpul uscarii au fost semnificative si comparabile cu cantitatea de microfibre care ajunge sa iasa prin furtunul de evacuare a apei, in timpul spalarii” spun cercetatorii, in studiul publicat in jurnalul PLoS ONE.
Filtrele pentru uscatoare cu o plasa mai fina capteaza mai multe microfibre: cercetatorii au descoperit ca reducerea dimensiunii plasei filtrului de scame de la 0.2 milimetri patrati la 0.04 milimetri patrati reduce cu peste o treime numarul de microfibre eliberate in aer. Unele modele de uscatoare au filtre de scame cu plase de 1 mm patrat, astfel ca aceste uscatoare pot libera in aer si mai multe microfibre.
Studiul a aratat ca tricourile din bumbac genereaza mai multe microfibre decat cele din poliester, insa pe de alta parte filtrele de scame ale uscatoarelor sunt mai eficiente in captarea microfibrelor din poliester.
Iata deci o oarecare veste buna: majoritatea microfibrelor eliberate in aer de ventilatoarele uscatoarelor de rufe sunt cel mai probabil din bumbac, un material mai biodegradabil si care poate cauza efecte negative pentru mediu mai putin durabile decat microfibrele din poliester.
Ce solutii avem?
Balsamul de rufe si servetelele pentru uscator – cu atat mai mult daca sunt folosite impreuna – ar putea reduce si ele poluarea cu microfibre generata de uscatoarele de rufe.
Cercetatorii au aratat ca adaugarea balsamului de rufe la ciclurile de spalare nu reduce cantitatea de microfibre generata in timpul spalarii (asa cum aratasera, de altfel, si studiile anterioare) dar reduce cantitatea de microfibre eliberate in aer in timpul ciclului de uscare, cu pana la 14.2% in conditiile europene si cu 21.6% in conditiile americane.
Un balsam de rufe antisifonare a avut o performanta si mai impresionanta, reducand eliberarea de microfibre cauzata de ventilatorul uscatorului de rufe cu 17.6%-35.6%, in functie de doza. In acelasi timp, servetelele pentru uscatorul de rufe au redus si ele eliberarea de microfibre cu pana la 14.1%-34.9%, in functie de dozaj si de produsul folosit. Iar combinatia intre balsam de rufe antisifonare adaugat in ciclul de spalare si servetele pentru uscator a redus microfibrele eliberate de uscare cu un procent uluitor de 44.9%.
Cele doua produse pentru spalat par sa functioneze prin mecanisme diferite: balsamul de rufe favorizeaza acumularea de microfibre in filtrul de scame, im timp ce servetelele pentru uscator capteaza chiar ele microfibrele.
Efectul de recul
Ar putea declansa aceste produse un fel de efect de recul care sa stimuleze generarea de microfibre in alte momente, ca de pilda atunci cand purtam piesele vestimentare spalate si uscate astfel?
Lant crede ca este improbabil sa se intample acest lucru. “Cred ca va fi chiar invers – asa numita descamosare mai eficienta (cu alte cuvinte eliberarea de microfibre in timpul ciclului de spalare prin actiunea de lubrifiere a balsamurilor de rufe) ar trebui sa reduca eliberarea ulterioara de fibre” El adauga, insa, ca va fi nevoie si de alte cercetari pentru a confirma acest aspect.
Alte moduri de a reduce eliberarea de microfibre generata de uscatoarele de rufe includ imbunatatirea ventilatoarelor filtrelor de scame prin folosirea unor plase mai mici, si incurajarea trecerii de la uscatoarele actuale la uscatoare cu condensare, care nu ventileaza aerul.
“Daca toate uscatoarele ar fi dotate cu sistemele avansate de filtrare (de exemplu separatoarele cu ciclon folosite la aspiratoarele moderne) s-ar elibera foarte putine fibre”, fie in aer din cauza uscatoarelor cu ventilare, fie in apa din cauza uscatoarelor cu condensare”, adauga Lant.
Foto: freepik