Scenariile anterioare ale EWEA – Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana – privind energia eoliana au fost publicate in anul 2009 (Pure Power 2), ca urmare a adoptarii Directivei UE privind Energia Regenerabila. Ele au fost ulterior republicate in 2011 (Pure Power 3). Scenariile au analizat atat numarul de instalari anuale cat si numarul cumulat si au inclus o defalcare pe tari pentru anul 2020, dar nu si pentru anii anteriori. Cifra globala a fost de 230 GW (dintre care 40 GW in instalatii offshore) producand 581 TWh de electricitate, intrunind 15.7% din consumul de energie. Consumul de energie al UE pentru 2020 se preconizeaza a fi de 3689.5 TWh1.
Motivele pentru noile scenarii
In lumina dezvoltarilor din 2009 incoace – nu in ultimul rand tinand cont si de recesiunea economica si de instabilitatea legislativa pe un numar de piete europene cheie – EWEA si-a revizuit scenariile pentru 2020 potrivit realitatilor prezente si asteptarilor.
Comisia Europeana se asteapta acum ca cererea finala de energie in 2020 sa fie cu 11% mai mica decat a fost in 2009 (2956 TWh consum final brut in EU27, in loc de 3,336 TWh). In realitate, prin urmare, Comisia nu se asteapta ca cererea de energie in UE sa creasca peste varful din 2008, pana dupa 2020.
Aceasta realitate economica a avut un impact asupra cererii de instalari noi de energie pentru toate generatiile de tehnologie. Realitatea economica a influentat stabilitatea cadrelor de reglementare si de piata pentru energia eoliana, atat onshore cat si offshore. Acest lucru a avut un impact asupra planurilor de investitii, a noilor comenzi, a deciziilor de investitii luate deja, si asupra instalatiilor existente pe pietele din intreaga Europa.
Schimbarile restrictive si retrospective pentru cadrele de reglementare si de piata au avut deja un impact negativ asupra sectorului energiei eoliene, mai ales pe anumite piete.
Noi scenarii propuse
Date fiind asteptarile privind cererea de energie, instabilitatea persistenta pe numeroase piete din intreaga Europa, cadrele de politica interna privitoare la energia eoliana aflate intr-o schimbare rapida, noua runda de discutii pe teme climatice si energetice la nivelul Uniunii Europene cu privire la un cadru de politici pana in 2030, si potentialul impact al negocierilor COP din 2015 pe teme climaterice de la Paris, este evident ca nu mai este suficient un singur scenariu de crestere pentru energia eoliana.
In consecinta, Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana – EWEA – propune trei scenarii de crestere pentru 2020. Aceste scenarii pornesc de la premisa ca instabilitatea experimentata pe pietele de energie eoliana pana la acest moment nu este complet compensata de catre noile instalatii din ultima jumatate a deceniului, mai ales pe segmentul offshore.
Nu rezulta neaparat ca numarul scazut de instalari va submina atingerea targetului de 20% energie regenerabila stabilit la nivelul Uniunii Europene. Pentru ca acest target de 20% este un target de consum, si pentru ca in 2020 consumul este mai scazut decat cel asteptat, atingerea targetului cu mai putini MW instalati care produc mai putini TWh este fezabila.
Noul scenariu central al EWEA se asteapta ca 192 de GW de instalatii eoliene sa produca 442 TWh, intrunind astfel un consum de energie de 14.9% in 2020. Scenariul central va rezulta in instalari cumulative de 75GW de-a lungul perioadei de 7 ani si un volum de investitii in ferme eoliene cuprins intre 90 si 124 de miliarde de euro, pietele principale fiind Germania, Franta si Marea Britanie, Polonia si Italia. Pana la finele lui 2020, 345.000 de persoane (de la 253.000 cate sunt astazi) vor fi angajate in industria eoliana europeana.
Scenariul cel mai putin favorabil pentru 2020
Capacitatea instalata creste cu 41% raportat la anul 2013, pana la 165.6 GW. Instalatiile offshore reprezinta 19.5 GW din total. Instalatiile eoliene onshore produc 307 TWh de electricitate, iar instalatiile offshore 71.9 TWh. Productia combinata de energie eoliana, de 378.9 TWh, acopera 12.8% din totalul cererii energetice a Uniunii Europene.
Efectele crizei economice asupra cererii de energie persista, presiunea pe cheltuielile publice persista si ea in intreaga Europa, pana in ultimii ani ai deceniului.
Instabilitatea cadrelor nationale de reglementare atat pe pietele mature, cat si pe cele in curs de dezvoltare, continua sa fie o realitate. Aceasta instabilitate face mult mai dificila atragerea finantarilor pentru noi proiecte privind energia eoliana, mai ales in sectorul offshore, care se straduieste sa elimine riscurile.
Climatul UE si international si deciziile post-2020 privind politicile energetice sunt slabe si lipsite de ambitie, oferind putini stimuli suplimentari pentru dezvoltarea energiei eoliene.
Scenariul central pentru 2020
Capacitatea instalata creste cu 64% raportat la 2013, pana la 192.5 GW. Instalatiile offshore ajung la aproape 23.5 GW. Instalatiile eoliene onshore produc 355.2 TWh de electritate, iar instalatiile offshore 86.4 TWh. Productia de energie eoliana combinata, de 441.7 TWh, acopera 14.9% din cererea totala de energie din Uniunea Europeana.
Stabilitatea normativa nu este complet recuperata la nivelul Europei, insa chiar si asa, pe principalele piete onshore – asa cum sunt Germania, Franta, Marea Britanie si Polonia -reformele de politici sunt finalizate rapid si noi cadre de reglementare sunt favorabile recuperarii in ceea ce priveste instalatiile de energie eoliana.
Negocierile energetice si climatice din Uniunea Europeana, post-2020, ofera unele perspective pe termen mediu pentru sectorul energiei eoliene.
Instalatiile offshore sunt similare celor din scenariul cel mai putin favorabil, prezentat mai sus, insa increderea suplimentara in Marea Britanie si dezvoltarea mai rapida in Franta si Olanda imping totalul la nivel de Uniune Europeana pana la 23.5 GW.
Scenariul cel mai favorabil pentru 2020
Capacitatea instalata creste cu 84.9% raportat la 2013, pana la 217 GW. Instalatiile offshore aproape ajung la 28 GW. Instalatiile eoliene onshore produc 397.8 TWH de electritate, iar instalatiile offshore 102.2 TWh. Productia combinata de energie eoliana, de 500 TWh, acopera 17% din totalul cererii energetice din Uniunea Europeana.
Stabilitatea normativa revine pe cele mai multe dintre pietele din Europa, cu rate de crestere anuala a instalatiilor ce revin la nivelurile dinainte de 2012.
Acordul privind un climat energetic puternic in UE si un pachet energetic ce propune reducerea emisiilor de gaze interne cu efect de sera de 40% in 2030, raportat la nivelurile din 1990, si un target de 30% privind energia regenerabila stimuleaza volumul de instalari pe un numar de piete importante, precum Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.
Pe masura ce efectele crizei economice dispar, pietele care au ajuns intr-un impas virtual in 2013, asa cum este Spania, incep sa dea semne de crestere.
Instalatiile offshore sunt similare celor din scenariul central, cu exceptia Belgiei, Irlandei si Marii Britanii, unde exista o crestere suplimentara.
Foto: freepik