Hurricane Energy, producatorul de petrol si gaze considerat odinioara o raza de speranta pentru Marea Nordului din Marea Britanie, nu a reusit sa promoveze o restructurare financiara controversata care i-ar fi eliminat practic actionarii.
Curtea Suprema a Marii Britanii a decis luni ca nu va sanctiona planul, care ar fi predat controlul detinatorilor de obligatiuni Hurricane in schimbul stergerii sumei de 50 de milioane de dolari din datorie si al prelungirii scadentei pentru alte 180 de milioane de dolari in obligatiuni, care urmeaza sa fie rambursate in iulie anul viitor.
Planul a fost extrem de nepopular in randul actionarilor, inclusiv fundatia activista Crystal Amber, al doilea investitor ca importanta al Hurricane, care are o participatie de peste 11%. Cu toate acestea, echipa de management condusa de directorul executiv Antony Maris, sustinuse ca este un „pas necesar” pentru a asigura viitorul Hurricane in urma dezamagirilor legate de productie, avertizand ca nu va fi in masura sa-si ramburseze obligatiunile in valoare de 230 milioane de dolari anul viitor.
Compania listata Aim sperase sa depaseasca o noua frontiera in apele Marii Britanii, producand petrol din formatiuni de „subsol fracturat” – fisuri naturale in granitul care se afla sub gresia mai moale din care sunt extrase majoritatea celorlalte hidrocarburi din Marea Nordului.
Hurricane a recunoscut, insa, anul trecut ca nu a reusit sa sustina ratele de productie preconizate pentru terenul sau pilot Lancaster, situat la vest de Insulele Shetland, si si-a luat ramas bun de la fondatorul si fostul sau director executiv, Robert Trice.
O infatisare cu privire la restructurarea propusa, care ar fi lasat actionarii cu doar 5% din capitalurile proprii ale companiei, a avut loc saptamana trecuta la Curtea Suprema.
Intr-o sentinta lunga, judecatorul Zacaroli a spus ca „in ciuda faptului ca se preconizeaza ca va exista un decalaj intre numerarul disponibil si suma necesara pentru rascumpararea obligatiunilor la scadenta”, exista o „posibilitate rezonabila… ca acesta sa poata fi rezolvat”.
El a adaugat ca nu exista „niciun alt motiv de urgenta, sufficient de important” incat obligatiunile sa fie restructurate acum.
Hurricane a spus ca „ia in considerare toate optiunile, inclusiv un apel” si a avertizat ca detinatorii de obligatiuni au „anumite drepturi in conditiile obligatiunilor convertibile care, daca ar fi puse in aplicare, ar putea duce la o accelerare a obligatiunilor convertibile si, in cele din urma, la o lichidare prin insolventa a companiei.
In cadrul unei adunari generale extraordinare din 5 iulie, Crystal Amber a propus inlaturarea presedintelui Hurricane Energy si a directorilor fara functii executive si inlocuirea acestora cu doi dintre candidatii sai, desi mai multi directori sunt deja in curs de re-alegere in cadrul reuniunii anuale a companiei.
„Compania intelege ca, in eventualitatea in care toti directorii executivi ar fi eliminati din consiliul de administratie, consilierul desemnat al companiei va demisiona si el imediat” a spus Hurricane. Compania a mai spus ca acest lucru va duce probabil la suspendarea de la tranzactionare a actiunilor sale si adaugat ca daca un consilier inlocuitor nu este desemnat in decurs de o luna, aceasta va putea avea ca efect retragerea actiunilor companiei de la Aim”.
Sursa: https://www.ft.com/content/789dc4e3-e68f-4469-a1cb-af0906d85c29
Foto: freepik