Dupa intrarea in vigoare in India a unor norme stricte privind controlul poluarii in Regiunea Capitalei Nationale (NCR) la 1 octombrie, a urmat un lant previzibil de evenimente – mii de unitati industriale care nu au reusit sa faca trecerea la combustibili fosili au fost inchise, si sute de mii de muncitori se confrunta cu perspectiva somajului si emigrarii. Situatia este extrem de disperata in Haryana, unde 47% din totalul suprafetei geografice face parte din NCR.
Informatiile din orasul istoric indian Panipat din Haryana arata ca aproape 500 de fabrici care functioneaza pe carbuni si-au inchis operatiunile – ducand la o pierdere zilnica de 1 miliard de rupii – pentru ca nu au reusit sa faca trecerea la combustibili fosili in concordanta cu instructiunile Comisiei pentru Gestionarea Calitatii Aerului (CAQM).
Informatii similare legate de nerespectarea normelor, de inchidere si de somaj, vin si din Faridabad, Ballabhgarh si Gurugram din acelasi stat, in afara de orasele sau localitatile din Uttar Pradesh si Rajasthan, care intra sub umbrela NCR.
Din nefericire, in ciuda avertismentelor, inspectiilor din partea echipelor aeriene si a riscului inchiderii, numai o parte din industrille din Regiunea Capitalei Nationale au facut trecerea la combustibili verzi, printre ele si ele gazul natural de conducta (PNG).
Proprietarii unitatilor si asociatiilor din industrie au citat trei motive pentru nerespectarea normelor – costurile pe care le implica modificarile structurale necesare in unitatile lor, lipsa echipamentului necesar si costul ridicat al PNG. Ei au cerut subventii pentru costul de conversie si PNG si o reducere a GST (Taxa pe Bunuri si Servicii).
Desi oficialii guvernamentali spun ca procesul de trecere de la carbune la PNG a fost initiat la scurt timp dupa emiterea ordinului CAQM, in luna iunie, se pare ca reprezentantii industriei se asteptau la o prelungire a termenului.
Dat fiind ca orasele din India se afla intre primele pe lista celor mai poluate orase din lume, reducerea poluarii si utilizarea combustibililor fosili trebuie tratate ca o urgenta nationala. Insa o provocare extrem de importanta este ca aceasta tranzitie sa se faca fara pierderea masiva a locurilor de munca. De aceea, ea nu poate fi lasata la latitudinea industriasilor si a proprietarilor de afaceri. Problema necesita o solutie holistica, pe termen lung, care sa ia in considerare interesele tuturor partilor implicate. Tocmai de aceea, este in interesul Indiei sa creeze o infrastructura de combustibil curat si sa o puna la dispozitia industriei, care trebuie – la randul sau – sa adopte o abordare progresista pe termen lung si sa se adapteze rapid.
Sursa: https://www.tribuneindia.com/news/editorials/curbing-pollution-job-loss-438778
Foto: freepik