Este esential sa ai o aprovizionare sanatoasa cu diferite solutii de lubrifiere pentru a-ti mentine echipamentul in stare de functionare fara probleme si eficient. Cu toate acestea, este vital ca stocurile de lubrifianti sa fie bine intretinute. Atunci cand lubrifianti precum uleiurile si grasimile sunt depozitati sau manipulati incorect, pot aparea multe consecinte neplacute. Scurgerile pot duce la pierderi de inventar, probleme de sanatate si siguranta si utilizarea unui produs de lubrifiere gresit, ceea ce provoaca, in consecinta, deteriorarea echipamentului.
In acest scop, ai mai jos cateva sfaturi utile pentru stocarea, gestionarea si aruncarea lubrifiantilor.

Reguli de depozitare in interior si in exterior

Lubrifiantii pastrati in interior trebuie depozitati intotdeauna intr-un loc uscat si curat. In depozit trebuie mentinuta o temperatura moderata, iar produsele trebuie tinute departe de orice contaminare industriala, cum ar fi umiditatea si praful.
In mod ideal, toti lubrifiantii ar trebui sa fie depozitati intr-o pozitie orizontala pe rafturi de depozitare dedicate, astfel incat containerele sa poata fi rotite si utilizate numai pe principiul primul intrat si primul iesit.
Depozitarea lubrifiantilor in interior este intotdeauna recomandata, dar nu este intotdeauna posibila din cauza constrangerilor de spatiu si a celor financiare. Cand lubrifiantii trebuie pastrati in aer liber, consumul de lubrifiant trebuie urmarit cu atentie.
Lubrifiantii depozitati in aer liber trebuie sa fie protejati de vremea nefavorabila. Daca recipientele trebuie depozitate in pozitie verticala, asigura-te ca ele sunt acoperite.

Gestionarea containerelor deschise

Dupa ce sigiliul unui container de lubrifiant este rupt si acesta este in uz, trebuie sa se acorde intotdeauna atentia corecta pentru a mentine controlul asupra patrunderii oricarei forme de contaminare. Containerele trebuie sa ramana acoperite atunci cand nu sunt folosite.

Etichetarea corecta

Practicile de identificare a lubrifiantilor sunt importante. Doua dintre cele mai comune consecinte ale managementului defectuos al lubrifiantului sunt confundarea lubrifiantilor si contaminarea incrucisata. De aceea, toate recipientele de lubrifianti trebuie sa ramana clar etichetate pentru ca angajatii sa poata identifica in mod corect produsul.
Evita intotdeauna utilizarea metodelor de etichetare care se pot uza in timp sau care sunt greu de citit. Acorda o atentie suplimentara la etichetarea recipientelor de lubrifiant care vor fi depozitate intr-o zona exterioara, deoarece zapada, ploaia si chiar soarele pot afecta eticheta si o pot face ilizibila.
Sortarea in functie de culoare a etichetelor utilizate poate simplifica foarte mult procesul, reducand potentialele riscuri de aparitie a oricarei aplicari gresite. Insa daca alegi un sistem de codare a culorilor, asigura-te ca ai si etichete alfa sau numerice pentru angajatii care sufera de daltonism.

Probleme cu echipamentele de dozare

Echipamentul de dozare a lubrifiantilor sta adesea la baza problemelor legate de contaminarea incrucisata. Atunci cand folosesti ulei din echipamente folosite anterior pentru un alt lubrifiant, cele doua fluide se vor amesteca si pot duce la deteriorarea lubrifiantului. Contaminarea incrucisata poate reduce eficienta eforturilor de analiza a uleiului. Ca rezultat, gama de echipamente utilizate, cum ar fi pompele de mana, containerele de transport, carucioarele cu filtre si carucioarele de transfer trebuie etichetate pentru a se potrivi cu lubrifiantul cu care sunt utilizate.
Daca amestecarea poate fi inevitabila, verifica intotdeauna in avans compatibilitatea cu furnizorul de lubrifiant.
Procesul de identificare trebuie sa fie extins si la orificiile de umplere cu lubrifiant ale utilajului. Foloseste coduri de culoare sau etichete de identificare pentru a te asigura ca adaugi intotdeauna lubrifiantul corect in rezervorul de ulei prevazut cu instrumentele de dozare corespunzatoare.
Daca echipamentul de dozare este utilizat pentru o varietate mare de lubrifianti, trebuie sa utilizezi o procedura eficienta de spalare sau curatare, care sa puna accent pe indepartarea lubrifiantului utilizat anterior si alte contaminari, pentru a minimiza astfel de riscuri.

Livrarea de lubrifiant curat

Indiferent cat de multa grija se acorda depozitarii lubrifiantilor, acestia vor fi supusi unei potentiale contaminari la umplerea sistemelor. In consecinta, este esential ca lubrifiantul sa fie filtrat folosind un element de filtrare adecvat inainte de a intra in echipamentul pe care il folosesti.
Asigura-te ca folosesti echipamentul de transfer corect pentru lubrifiantul distribuit. Poti completa direct un sistem sau poti umple un recipient portabil, dar, in orice caz, asigura-te ca lubrifiantul este filtrat inainte.
Se recomanda ca uleiul sa fie trecut printr-un element de filtrare cu eficienta ridicata, potrivit specificatiilor echipamentului. Daca abordarea ta de depozitare expune lubrifiantul la un mediu umed, se recomanda o tehnica de filtrare in doua etape, cu un element de filtru absorbant de apa.
In timpul transferului lubrifiantilor intr-un container portabil, evita utilizarea recipientelor galvanizate, deoarece aditivii din lubrifiant ar putea reactiona cu placarea cu zinc a vasului si ar putea forma sapunuri metalice ce pot infunda micile orificii din echipamentele industriale.
In cele din urma, evita utilizarea recipientelor murdare sau deschise pentru transferul lubrifiantului.

Aruncarea uleiurilor si lubrifiantilor

Uleiurile si lubrifiantii, atat de utile pentru masini si echipamente, sunt si foarte periculoase pentru mediu. De aceea, nu este permisa aruncarea aleatorie a uleiului de motor folosit, pentru ca substantele chimice pot otravi fauna, apele subterane si plantele si pot polua solul. De asemenea, substantele chimice din uleiul de motor a nevoie de multi ani pentru a se descompune in mod natural, fiind periculoase pentru mediu cat timp raman pe sol.
Daca trebuie sa arunci uleiul de motor, o poti face respectand masurile de precautie si ducandu-l catre companii de reciclare sau catre service-uri care accepta ulei de motor folosit.

Protocoale de siguranta pentru aruncarea uleiului de motor

Indiferent de tipul de ulei de motor folosit, e important sa iti protejezi ochii si mainile atunci cand arunci uleiul de motor. Prin urmare, este indicat sa porti ochelari de protectie si manusi atunci cand arunci sau schimbi uleiul de motor.

Cum arunci uleiul de motor

Pentru eliminarea uleiului de motor, vei avea nevoie de aceleasi instrumente folosite pentru schimbarea acestuia. Pasii de eliminare a uleiului de motor sunt aproape aceiasi. Iata cum poti arunca uleiul de motor in siguranta pe cont propriu:
1. Cand intentionezi sa pregatesti uleiul de motor pentru reciclare, nu adauga alte substante chimice pentru a nu contamina uleiul de motor si a-i impiedica astfel reciclarea.
2. Colecteaza uleiul de motor intr-un recipient de plastic curat si apoi transfera-l in sticle de ulei goale.
3. Fa o gaura in cupola filtrului de ulei si scurge vechiul filtru de ulei in recipient. Sigileaza filtrul de ulei intr-o punga de plastic, astfel incat uleiul ramas in filtru sa nu creeze mizerie in jur.
4. Curata podeaua garajului sau a aleii unde ai schimbat uleiul de motor.
5. Pastreaza toate sticlele de ulei in portbagajul masinii sau transporta-le in siguranta la una dintre companiile de reciclare a uleiului de motor uzat.

Mentinand aprovizionarea cu lubrifianti cat mai sigura si mai bine organizata si monitorizand-o in mod regulat, asigurandu-te ca folosesti cele mai sigure practici de manevrare si aruncare poti imbunatati eficienta si profitul locatiei sau, daca esti doar un simplu utilizator de ulei de motor, poti respecta mediul inconjurator si standardele de sanatate si siguranta.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik