Smogul produs de fabrici si de masini a dus la un numar mai mare de furtuni in Oceanul Atlantic, dar si la reducerea numarului de furtuni din Pacific! Un studiu recent explica de ce.
Incalzirea globala poate influenta uraganele, in parte pentru ca un ocean mai cald ofera mai multa energie pentru a le alimenta. Dar nu este singurul factor care conteaza: un studiu publicat in luna mai confirma ca efectele poluarii aerului cu particule sunt si mai importante pentru frecventa uraganelor.
Potrivit noii cercetari, in ultimele patru decenii declinul poluarii sub forma de particule minuscule de aerosoli generate de transporturi, de productia de energie si de industrie, in America de Nord si Europa, a fost responsabila pentru cresterea numarului de uragane si alti cicloni tropicali in Atlanticul de Nord.
In aceeasi perioada, accentuarea poluarii generate de economiile in crestere din India si China a avut efectul opus, reducand activitatea uraganelor in Pacificul de NV, arata studiul.
Din ce in ce mai multe cercetari au demonstrat existenta unor legaturi intre ciclonii tropicali si incalzirea globala, rezultatul emisiilor de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera cauzate de om.
Un studiu din 2020, de pilda, a folosit date observationale pentru a arata ca uraganele au devenit mai puternice si mai distructive din anii 1980, odata cu incalzirea lumii si cu absorbtia unei cantitati mai mari de caldura de catre oceane.
Noul studiu a analizat numarul acestor tipuri de furtuni, si nu puterea lor. Autorul studiului, Hiroyuki Murakami, a spus ca date precum reducerea sau inmultirea aerosolilor antropici „reprezinta cea mai importanta componenta” ce afecteaza frecventa furtunilor.
James P. Kossin, cercetator in cadrul The Climate Service – ce analizeaza riscurile climatice ale companiilor – si unul dintre autorii studiului din 2020, spune ca cercetarile lui Murakami au fost in concordanta cu alte studii ce au aratat ca „incalzirea prin reducerea poluarii regionale are un efect mult mai puternic asupra activitatii uraganelor” decat incalzirea oceanului ca urmare a cresterii nivelului de gaze cu efect de sera.
Noul studiu, publicat in luna mai in jurnalul Science Advances, „incearca sa ofere un context mai global in care au loc schimbarile climatice regionale”, a spus el.
Dr. Murakami – cercetator fizician la Laboratorul de Dinamica a Fluidelor Geofizice, din Princeton, New Jersey, parte a Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice – a folosit simulari computerizate pentru a obtine o situatie care in lumea reala ar fi practic imposibila: izolarea efectelor unor agenti de poluare, precum dioxidul de sulf. Acestia formeaza aerosoli, particule mici ce reprezinta o componenta a poluarii aerului si care s-au dovedit a fi daunatori sanatatii umane. De asemenea, ei pot bloca o parte din lumina soarelui, impiedicand-o sa ajunga la suprafata Pamantului.
In ultimele decenii, poluarea cu aerosoli a scazut, poate si cu 50% , in America de Nord si Europa, ca urmare a legilor si reglementarilor ce reduc emisiile provenind din surse precum vehiculele si centralele electrice. Sezoanele uraganelor din Atlanticul de Nord au fost mai active decat in deceniile precedente, cu un numar mai mare de furtuni aproxinmativ in aceeasi perioada.
Potrivit constatarilor lui Murakami, scaderea aerosolilor a dus la incalzire, un fenomen ce a avut doua efecte asupra ciclonilor tropicali. In primul rand, mai putina poluare a dus la o incalzire mai mare a oceanelor, ceea ce s-a tradus in mai multa energie pentru formarea furtunilor.
Scaderea poluarii a dus si la incalzirea pamantului, iar incalzirea combinata a afectat circulatia atmosferica, slabind vanturile din atmosfera superioara. Aceasta, la randul sau, a dus la o forfecare mai mica a vantului, modificari ale vitezei si directiei vantului, capabile sa afecteze modul in care se dezvolta furtunile ciclonice. Mai putina forfecare a vantului a dus la formarea mai usoara a furtunilor.
Simularile lui Murakami au aratat un mecanism diferit de functionare in Pacific. Potrivit constatarilor sale, cresterea poluarii cu aerosoli in mare parte din China si India, a dus la racirea suprafetei solului, reducand astfel diferenta de temperatura dintre pamant si ocean si astfel slabind vanturile musonice care se dezvolta acolo. Acest fenomen a determinat, la randul sau, un numar mai mic de cicloane tropicale, inclusiv taifunuri, echivalentul uraganelor in Pacific.
Adam Sobel, specialist climatolog la Universitatea Columbia, este de parere ca noul studiu a aratat ceea ce au mai aratat si alte studii, anume ca in Pacificul de NV, „racirea produsa de aerosoli a compensat incalzirea cauzata de gazele cu efect de sera”.
Asa cum s-a intamplat si in America de Nord si in Europa, acest fenomen se va schimba, pe masura ce guvernele din Asia vor actiona in sensul reducerii poluarii din cauza efectelor pe care aceasta le are asupra sanatatii.
Dr. Murakami a spus ca munca sa evidentiaza dificultatile cu care se vor confrunta guvernele atunci cand vor intreprinde demersuri vizand reducerea poluarii, deoarece acest lucru va duce foarte probabil la un numar mai mare de furtuni.
Sursa: https://www.nytimes.com/2022/05/11/climate/air-pollution-hurricanes.html
Foto: freepik