Desi plantele obisnuite de apartament au un efect redus asupra poluarii, doua companii au dezvoltat plante “Pothos” modificate genetic, ce pot avea un impact mult mai mare asupra poluarii.
In acest moment exista doua versiuni modificate genetic ale plantei de apartament cunoscuta sub denumirea de Pothos (Epipremnum Aureum sau Iedera diavolului), cu o capacitate superioara de a reduce poluarea din incaperi.

In Canada, Origen Air vinde deja sisteme de purificare a aerului continand o planta Pothos modificata genetic. Iar in Statele Unite, Neoplants are in plan sa inceapa comercializarea unei plante modificate genetic, catre finele anului 2023.
Poluarea din case, cauzata de gatit, curatenie si de materiale diverse este o problema din ce in ce mai ingrijoratoare. In anul 1989, un studiu NASA a descoperit ca plantele puse in camere inchise si gazate timp de 24 de ore cu substante chimice precum benzen, tricloroetilena si formaldehida, au avut un efect benefic asupra calitatii aerului din interiorul camerelor.
Desi aceste nume de substante chimice pot parea ciudate, ele nu sunt deloc rare. Benzenul se gaseste in cauciuc, vopseluri si in produse farmaceutice, printre alte produse comune. Tricloroetilena se foloseste la curatarea chimica, dar se gaseste si in tusuri de imprimanta si in alte produse comune precum lacurile. Formaldehida, in schimb, se gaseste adesea in placile de PFL, sau in produse de hartie precum servetele si pungi de cumparaturi.

Toate sunt asociate cu probleme de sanatate pe termen scurt si lung, mergand de la greata pana la cataracta la varste mai inaintate si de la dureri de cap pana la cancer de gat.
Trebuie, insa, sa facem o precizare importanta referitoare la studiul NASA: experimentul a avut loc intr-un mediu extrem de controlat, asa cum nu sunt in general casele noastre. Astfel, desi in teorie plantele ar trebui sa amelioreze calitatea aerului din case, trebuie sa fim totusi rezervati in privinta unei diferente simtitoare.
Desi plantele pot elimina compusii organici volatili din aerul din casa, este important sa retii ca studiul NASA a analizat plantele dintr-o camera inchisa.

Neoplants

Neoplants, un start-up francez care creaza plante de interior modificate genetic astfel incat sa absoarba poluantii din aer propune o prima planta – Neo P1, care functioneaza mana in mana cu propriul microbiom al companiei, localizat in solul de langa radacinile plantelor.
Neoplants targeteaza in mod specific un grup de poluanti ai aerului din locuinte care pot fi captati in mod eficient de catre purificatoarele traditionale de aer. Majoritatea purificatoarelor de aer se concentreaza pe pulberi in suspensie, insa este mai greu sa faci fata compusilor organici volatili.
De aceea, Neoplants se concentreaza pe doua categorii de VOC – formaldehida (HCHO) si benzen, toluen, etilbenzen si xilen (BTEX). Acesti poluanti provin din poluarea exterioara, dar si din materiale care sunt folosite in constructii, precum vopseluri, lacuri si substante chimice. Gatitul si fumatul pot favoriza si ele poluarea interioara.
“Planta noastra poata capta cele patru componente principale care cauzeaza poluarea aerului acasa. Insa ele o pot si transforma in ceva util, ea putand deveni materie vegetala” spune co-fondatorul si CEO-ul Neoplants, Lionel Mora.

In general plantele metabolizeaza CO2. Dar Neo P1 a fost modificat la nivel de ADN astfel incat sa produca noi enzime care pot metaboliza si poluantii din aer. De pilda, transforma formaldehida in fructoza, si compusii BTEX intr-un aminoacid pe care planta il poate folosi pentru a produce proteine mai tarziu.
Desi organismele modificate genetic nu sunt o noutate, compania spune ca aplicarea acestei metode la plantele de interior este o noutate.
Insa pentru a remedia compusii organici volatili, planta are nevoie si de unele bacterii. Startup-ul a ales cel mai eficient grup de bacterii impotriva toluenului si benzenului. Cu alte cuvinte, clientii Neoplants trebuie sa adauge si unele picaturi brevetate pentru a se asigura ca aceasta combinatie intre planta si solul imbunatatit cu microbiom continua sa functioneze bine.

Dupa patru ani de cercetare, Neoplants va incepe precomenzile undeva in primul trimestru al lui 2023. Compania isi creaza propriii lastari de plante si a incheiat un parteneriat cu companii din industria de gradinarit astfel incat sa creasca aceste plante in locatiile lor de productie.
Neoplants va vinde pachetul Neo P1 continand planta in sine, un ghiveci cu un cos in interior conceput pentru un aport maxim de aer si trei luni de microbiom, la pretul de 179 de dolari.
Pentru viitor, Neoplants isi propune sa foloseasca aceleasi procese cu alte varietati de plante si alte proprietati. Ei au in plan sa inceapa sa lucreze la captarea si stocarea carbonului anul viitor.

Foto: freepik