Anul 2020 a fost momentul in care lumea s-a oprit in loc – si odata cu ea, s-au oprit si toate industriile care sustineau inainte miscarile noastre neincetate, ca urmare a lockdown-urilor la scara larga si a suspendarii prelungite a calatoriilor internationale.
Asadar, desi afacerile online au luat amploare, puterea industriei energetice s-a diminuat. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), cererea globala de petrol a avut un picaj de 30%, odata cu inceperea perioadelor de carantina peste tot in lume.
Cu toate acestea, multi experti estimeaza ca acest efect devastator va dura mult dupa incheierea pandemiei.
In septembrie 2020, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a emis o prognoza sumbra: cererea de petrol nu isi va reveni mai devreme de finele anului 2021. In plus, si alti factori – precum efectele razboiului preturilor OPEC-Rusia, care a avut loc anul trecut – vor impiedica probabil revenirea industriei chiar si dupa finalul pandemiei.
Chiar daca preturile petrolului si gazelor revin la normal, acest lucru nu va ajuta industria sa-si revina in mod miraculos de la nivelul scazut din acest moment. Va fi nevoie de o suma importanta de bani pentru ca lucrurile sa se miste din nou, ceea ce implica – printre altele – angajarea si reinstruirea unei forte de munca suficiente.
In consecinta, chiar si tarile care sunt exportatori majori de petrol sunt vulnerabile la imprumuturi nesustenabile pentru finantarea acestei miscari, crescand astfel riscul unui potential faliment. Cu toate acestea, industria pare sa infrunte furtuna.
Chiar in februarie anul trecut, petrolul a avut o revenire in forta la 60 de dolari pe baril, la Londra. Si IEA a dezvaluit in iunie ca se asteapta ca investitiile in energie sa isi revina in cursul anului.
Per ansamblu, industria isi revine incet incet. Iar potrivit FXCM, fluctuatiile preturilor pentru viitorul petrolului si gazelor au crescut si ele. In ultimul trimestru, NGAS sau Natural Gas Futures, a inregistrat o crestere de 27,86%, in timp ce in SUA si UK s-a mentinut un trend ascendent.
Pachetele de stimulente
Pachetele de stimulente joaca un rol important in aceasta revenire. De pilda, preturile petrolului din SUA au avut parte de un impuls major atunci cand administratia Biden a propus un pachet de 1,9 trilioane de dolari (1,59 trilioane de euro) la inceputul acestui an.
Dar, chiar si beneficiind de ajutor, nu este de asteptat ca revenirea industriei energetice sa fie una liniara. Mai mult, Nature informeaza ca tarile din UE ar putea emite curand o noua serie de restrictii pentru a controla raspandirea variantei Delta a COVID-19.
Si dat fiind efectul izolarii totale asupra industriei energetice in perioada de inceput a pandemiei, e foarte probabil ca perspectivele actuale legate de revenire sa se schimbe in curand.
De ceva vreme, oamenii de stiinta dau semnalul de alarma: lumea are la dispozitie mai putin de un deceniu pentru a-si reduce emisiile de carbon, inainte ca temperaturile globale sa creasca cu 1,5°C. Daca aceasta schimbare nu va avea loc, omenirea va avea parte de cele mai grave efecte ale crizei climatice pe care o traversam.
Si, desi multi cred ca pandemia a contribuit la reducerea emisiilor de carbon, este exact invers. COVID-19 a afectat de fapt sanatatea planetei si in alte moduri.
Pandemia a facut ca eforturile de conservare sa se diminueze, mai ales ca cele mai multe finantari pentru aceste demersuri provin din banii din turism. In consecinta, activitatile ilegale privitoare la fauna salbatica din majoritatea tarilor africane trec neobservate, si aproape 22 de tari gasesc motive pentru a reduce finantarile de la buget pentru protectia mediului.
Ca rezultat, atat expertii din domeniul climei cat si activistii spun ca este momentul sa incepem sa facem eforturi mai mari pentru a gasi solutii la problema climei, incluzand aici si tranzitia consumului mondial catre surse de energie sustenabile, un lucru pe care politica din jurul Big Oil il facuse aproape imposibil in urma cu putin timp.
Oamenii de stiinta din toata Europa indica in mod deosebit pachetele de stimulente ca o modalitate de a stimula energia durabila, inainte de revenirea Big Oil.
In final, spun acestia, politica din spatele modului in care sunt alocate aceste stimulente va stabili ce tip de energie va beneficia cel mai mult de pe urma pandemiei… Iar dupa ce a creat cel mai mare pachet de stimulare verde din lume pana in acest moment, e clar ca Uniunea Europeana va conduce lumea in sensul acestei schimbari.
Foto: freepik