Accesul la talente a fost dintotdeauna o problema pentru liderii financiari. Odata cu evolutia economiilor si a finantarii care sta la baza lor – date fiind noile tendinte si produse, tehnologia sau evenimentele black swan (Lebada Neagra) – a existat intotdeauna o stradanie de a gasi si antrena talente.

Atunci cand acordurile transfrontaliere, comertul si globalizarea au avut parte de un boom, in anii 1980 si 1990, acelasi lucru s-a intamplat si in domeniul bancilor, asiguratorilor si altor institutii care au facut eforturi de a gasi oameni cu experienta in diferite zone si culturi, sau cu skill-uri specifice legate de limbile straine.
Dupa criza financiara globala din anii 2007-2008 a existat o atractie speciala si o orientare rapida catre o mai mare expertiza de risc si reglementare.
Mai recent, digitalizarea din ce in ce mai pronuntata, si odata cu ea si “Amazonizarea” industriei financiare a dus la o cerere importanta de skill-uri bazate pe tehnologie si pe analiza de date.

Deficitul cel mai mare de talente din 2021 este pe segmentul ESG – Mediu, Social si Guvernanta.
Trendul catre investitie sustenabila este foarte clar de ceva timp. Anul trecut, aproape 500 de miliarde de dolari au fost stransi din obligatiuni verzi, sustenabile si responsabile. Alte 350 de miliarde de dolari au fost plasate cu fonduri ESG. In plus, sute de noi fonduri au fost create pentru a face fata cererii accelerate. Anul acesta este probabil sa asistam la o cerere si mai mare, agentia de rating Moody’s estimand ca emisiunile de creante sustenabile vor stabili un nou record si vor ajunge la 650 de miliarde de dolari.

Insa data fiind relativa imaturitate a ESG ca si categorie de active, si din pricina naturii sale non-financiare inerente (extra-financiara pentru unii), a existat o ambiguitate considerabila cu privire la taxonomia, procesele, standardele si parametrii necesari pentru a dezvolta acest segment si pentru a-l deservi. Ca rezultat, exista un decalaj corespunzator in ceea ce priveste definirea si imbunatatirea setului de skill-uri ESG necesare pentru profesionistii financiari de astazi.

Construirea propriului drum

Firmele au fost lasate in mare parte sa isi croiasca un drum propriu, facand tot posibilul sa navigheze prin multitudinea de organizatii non-guvernamentale, provideri de acreditare si certificare, si evaluatori de importanta care au aparut pe parcurs.
In ciuda lipsei definirii si claritarii, am asistat la un progres si la actiuni pozitive, mai ales in ceea ce priveste problemele de mediu – nu trebuie decat sa ii intrebi pe marii jucatori din domeniul petrolier, care isi ling ranile dupa revoltele investitorilor activisti in cadrul adunarilor generale anuale de luna trecuta.

Si totusi, abordarea generala din partea industriei financiare a fost adesea una antreprenoriala. Asadar, desi intentiile au fost bune, nu e de mirare ca abordarea a dus si la acuzatii frecvente de greenwashing.

Aceasta dinamica se schimba insa rapid, pandemia dovedindu-se un punct de cotitura pentru ESG. Asa cum inegalitatile si implicatiile impactului virusului asupra societatii si mediului au deschis ochii guvernelor si autoritatilor de reglementare, ele au trezit si hotararea de a profita de aceasta oportunitate unica de schimbare.

Decizii la nivel inalt

UE s-a angajat in Acordul Verde, un plan de recuperare cu sute de miliarde de euro ce urmeaza a fi directionate catre proiecte sustenabile si trecerea sectoarelor cu poluare intensa la o economie cu continut redus de carbon. La inceputul lunii martie, reglementarile Directivei pentru Finantare Sustenabila au intrat in vigoare pe o piata singulara, intr-o prima incercare serioasa de a stabili o autoritate asupra a ceea ce este considerat ecologic, sustenabil si responsabil.

In Marea Britanie, Boris Johnson a promis “re-construirea mai buna” si a anuntat un plan in 10 puncte pentru o revolutie industriala verde.
In Statele Unite, Joe Biden a decis sa se alature din nou Acordului de la Paris si a convocat principalele economii ale lumii sa discute angajamentele colective in sensul reducerii schimbarii climatice inainte de COP26.
In China, presedintele Xi Jinping a promis neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2060.

Misiune critica

Aceasta aliniere a cererii sociale cu vointa politica a facut ca finantarea sustenabila sa treaca de la un produs din ce in ce mai populara la o prioritate a executivilor de nivel C si o misiune de extrema importanta.

Cum aceasta noua realitate a economiei politice globale a ajuns in prim planul atentiei, afacerile din domeniul financiar trebuie sa aiba skill-urile neceare pentru a ramane relevante si pentru a profita cat mai mult din punct de vedere comercial de aceasta realitate.
Provocarea este una considerabila. Luna trecuta, un sondaj in randul a 350 de manageri de nivel C din domeniul financiar – derulat de Luxembourg for Finance, un organism de dezvoltare – a aratat ca accesul la oameni bine pregatiti este principala problema pe termen scurt.
44% dintre repondenti au spus ca nu au incredere in capacitatea organizatiei lor de a face fata acestei provocari – o schimbare semnificativa de perspectiva fata de raspunsul din octombrie anul trecut, cand o cifra mai modesta, de numai 23%, si-a exprimat lipsa de incredere fata de gestionarea problemei talentelor.

Ar fi o greseala sa presupunem ca aceasta ingrijorare brusca se rezuma doar la ESG – exista o multime de motive si trenduri care explica decalajul in ceea ce priveste oamenii bine pregatiti – dar acelasi studiu arata si punctele in care managerii intentioneaza sa isi perfectioneze angajatii, o indicatie utila pentru punctul perceput de ei ca fiind nevralgic pentru talente.
Peste 80% dintre factorii de decizie au spus ca vor investi in trainingul pentru finantare sustenabila in urmatorii cativa ani. Bancile si-au exprimat un angajament special pentru a imbunatati skill-urile de finantare sustenabila ale angajatilor lor. Acest accent a rezonat, de asemenea, cu unul dintre principalele trei riscuri percepute de catre afaceri: schimbarea climatica.

Pandemia ne-a oferit in ultimele 15 luni multe lectii care ne-au trezit, iar consecintele vor fi resimtite mult timp in viitor. Din nefericire pentru industria finantelor, problema lor privind accesul la talente nu se va rezolva. Insa pandemia a schimbat complet perspectiva managerilor, astfel incat acestia sa inteleaga nevoia esentiala de a-si pregati angajatii pentru a putea furniza si de a deservi in mod adecvat un viitor sarac in carbon si sustenabil, cerut acum atat de societate cat si de guverne.

Acesta este un aspect pozitiv, iar pentru planeta noastra nu ar fi putut veni mai urgent de atat, spune Nicolas Mackel, director executiv al Luxembourg for Finance, organismul de dezvoltare al domeniului financiar din Marele Ducat.

Sursa: https://www.penews.com/articles/pandemic-will-prove-a-watershed-moment-for-sustainability-skills-20210628

Foto: freepik