Cei mai importanti experti in materie de energie s-au reunit recent pentru a raspunde celor mai dificile intrebari cu privire la viitorul energetic, la Universitatea de Tehnologie si Design din Singapore.
Cererea de energie la nivel global este din ce in ce mai mare, iar pe acest fond furnizarea unei cantitati mai mari de energie pentru o populatie in crestere si reducerea in acelasi timp a emisiilor de carbon este una dintre cele mai mari provocari ale secolului 21. Insa cum putem face asta la nivel colectiv?
In timp ce unii inca sustin cauza rolului important al hidrocarburilor si beneficiile gazului natural, altii se intreaba de ce nu ar fi posibil ca lumea sa treaca
mai repede la energii regenerabile… Care este rolul tehnologiei si inovatiei? Cum pot colabora cel mai bine diferite sectoare ale societatii? Cine este responsabil pentru un raspuns oferit acestei provocari? Acestea dar si alte teme au fost acoperite in cadrul unei dezbateri de 90 de minute gazduite de actrita si prezentatoarea din Singapore, Jade Seah.
“Cred ca tranzitia energetica este o provocare pentru toata lumea”, spune Maarten Wetselaar, director pentru energii noi la Shell. “Energiile noi pot contribui la o lume cu un continut redus de dioxid de carbon si cu un aer mai curat, dar ele pot fi si comerciale. Nu putem subventiona drumul catre schimbare climatica” crede Wetselaar.
Changhua Wu, director executiv al Centrului pentru Inovatie pentru Viitor spune, la randul sau, ca “schimbarea climatica este o provocare la nivel global, iar datorita faptului ca noua generatie este alaturi de noi, exista o speranta foarte mare”. Wu mai adauga: “intelegem cu totii urgenta, stim provocarile, stim si ca exista solutii si oportunitati”.
La randul sau, Peter Godfrey, director pentru Asia Pacific la Energy Institute crede ca industria petroliera si a gazelor merg catre un viitor mai curat si mai verde, mai ales acum ca toata lumea este pregatita sa se deschida si sa aiba o discutie importanta despre energie.
Pe de alta parte, insa, Jay Layug, senior partner la Pumolaw subliniaza la modul cel mai serios ca nu trebuie sa mai existe scuze. “Putem salva planeta si putem proteja mediul. Avem o multime de resurse geotermale, solare, hidro, oceane si eoliene si trebuie sa le utilizam mai mult!”.
“Se poate face o schimbare, dar nu o facem! Asadar ar fi nevoie sa ne grabim putin mai mult, daca vrem o schimbare rapida”, avertizeaza si Maarten Wetselaar.
Foto: freepik