Cinci organisme din cadrul Tratatului ONU pentru Drepturile Omului avertizeaza ca statele trebuie sa ia masuri in vederea reducerii emisiilor de carbon, iar daca nu o vor face, isi vor incalca obligatiile.
Cele cinci organisme subliniaza ca in temeiul tratatului statele au obligatia legala de a proteja drepturile omului, rezolvand urgent criza legata de clima.
In conformitate cu dreptul international, “incapacitatea de a lua masuri in scopul prevenirii incalcarii drepturilor omului cauzata de schimbarea climatica, sau de a legifera activitatile contribuind la astfel de daune, ar putea constitui o incalcare a obligatiilor statelor privind drepturile omului” se arata in declaratie.
Organismele care sprijina declaratia sunt mandatate sa monitorizeze obligatiile celor 196 de state privind drepturile omului la nivel international.
Comisia pentru Eliminarea Discriminarii Impotriva Femeilor, Comisia pentru Drepturi Economice Sociale si Culturale, Comisia pentru Protectia Drepturilor tuturor Muncitorilor Imigranti si Membrilor Familiilor Acestora, Comisia pentru Drepturile Copilului, si Comisia pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati au cerut statelor sa isi indeplineasca obligatiile in ceea ce priveste protejarea drepturilor omului, prin actiuni urgente si ambitioase in sensul solutionarii consistente a crizei climatice si, de asemenea, in sensul protejarii drepturilor omului.
“Pentru ca statele sa isi indeplineasca obligatiile in ceea ce priveste drepturile omului si sa atinga obiectivele Acordului de la Paris, ele trebuie sa adopte si sa implementeze politici avand ca scop reducerea emisiilor, care sa reflecte cea mai inalta ambitie, sa incurajeze capacitatea de adaptare la schimbari climatice si sa asigure ca investitiile publice si private sunt in concordanta cu un drum catre un prag mai scazut al emisiilor de carbon si cu o dezvoltare rezistenta la schimbarile climatice”.
Declaratia a coincis cu organizarea Summitului pentru Actiune Climatica, gazduit la finele lunii septembrie de Secretarul General al ONU.
In acest context, Comisiile “solicita tuturor statelor sa ia in considerare obligatiile privind drepturile omului atunci cand isi revizuiesc angajamentele privind clima”.
Citand raportul special 2018 IPCC privind incalzirea globala de 1.5 grade Celsius, comisiile avertizeaza cu privire la faptul ca schimbarile climatice ameninta, printre altele, dreptul la viata, la alimentatie, la camin, la sanatate, la apa, precum si dreptul la cultura si mentioneaza ca “statele isi expun populatia si generatiile viitoare la amenintari extrem de importante in ceea ce priveste drepturile omului, asociate cu cresteri si mai mari ale temperaturilor”.
Comisiile s-au angajat colectiv sa continue sa analizeze impactul pe care schimbarea climatic il are asupra drepturilor ocrotite prin tratatele privitoare de drepturile omului, precum si sa ofere asistenta statelor cu privire la modul in care pot respecta obligatiile legale, prin atenuare si adaptare la schimbarea climatica.
Foto: freepik