Odata cu instalarea iernii, locuitorii din Kathmandu se pregatesc pentru niveluri din ce in ce mai daunatoare ale poluarii aerului, ce pot depasi de o suta de ori limita sigura recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Sursele de poluare sunt atat locale – gazele de esapament provenite de la vehicule si arderea gunoaielor – cat si mai indepartate, in aceasta categorie intrand si resturile focurilor de artificii ocazionate de festivitatile din tara vecina, India.
Un studiu recent a aratat ca imbinarea intre aceste doua surse aseaza Nepalul pe prima pozitie in topul tarilor cu cea mai mare rata de mortalitate cauzata de boli pulmonare cronice, o problema pe care expertii spun ca guvernul nu a reusit sa o recunoasca niciodata pana in acest moment.
In prima jumatate a lunii octombrie – o perioada in care hindusii din Nepal au deschis festivalurile Dashain si Tihar, cerul deasupra Vaii Kathmandu a fost de un albastru curat, oferind catre nord privelistea panoramica asupra muntilor Himalaya stralucind in departare, acoperiti de zapada.
Pana la inchiderea serbarilor, insa, la final de octombrie, orasul era invaluit intr-o patura de ceata atat de groasa incat pana si dealurile apropiate din muntii Himalaya erau dificil de intrezarit.
Dar privelistea – sau lipsa ei, mai degraba – este cea mai mica dintre grijile locuitorilor din Kathmandu, care in fiecare iarna trebuie sa suporte niveluri de poluare a aerului zdrobitoare pentru plamani.
Poluarea – un fapt de viata in Kathmandu
Potrivit unui studiu recent publicat, ce analiza date din perioada 1990-2019, Nepalul are cea mai mare rata de mortalitate cauzata de boli pulmonare cronice din lume, aceasta ajungand la 182.5 la 100.000 de locuitori, ajustata in functie de varsta.
“O serie intreaga de factori creaza o situatie ce duce la deteriorarea rapida a calitatii aerului” a spus Bhupendra Das, expertul tehnic national pentru Kathmandu al Clean Air Asia, un ONG international care nu a fost implicat in acest studiu.
Autorii studiului – provenind de la universitati din Iran, Australia, Cipru, Marea Britanie si Canada – au atribuit aceasta incidenta mare a afectiunilor pulmonare obstructive cronice arderilor si gazelor de esapament ale vehiculelor. “Desi Nepalul genereaza mare parte din electricitatea pe care o consuma din surse hidroelectrice curate, tara se confrunta cu niveluri mari ale poluarii aerului, provocate de arderea gunoaielor si biomasei, precum si de traficul rutier” se arata in studiu.
Efectele poluarii aerului sunt agravate de relieful de tip caldare al Vaii Kathmandu, in care aerul stagneaza pentru o perioada de pana la 18 ore pe zi, mentinand particulele poluate in suspensie in oras si deasupra acestuia.
“Exista diverse surse de poluare a aerului in Valea Kathmandu. Emisiile generate de vehicule, arderea gunoiului si a deseurilor agricole, cuptoarele de caramida si santierele de constructii contribuie toate la acest nivel de poluare”, a spus Das.
In cea mai mare parte a anului, pana la sezonul festiv din octombrie, vanturile musonice care bat dinspre Golful Bengal din est aduc 60-90% din precipitatiile anuale din Nepal, mai ales pentru partile centrale si estice ale tarii. Ploile contribuie la eliminarea poluantilor din aer, ceea ce permite locuitorilor sa aiba parte de un cer mai curat in aceasta perioada. Insa cand iarna incepe sa isi intre in drepturi, pe la sfarsitul lunii octombrie, vanturile estice dispar, fiind inlocuite de cele vestice, ce bat dinspre Mediterana. Desi aduc si ele unele precipitatii, preponderent in vestul si centrul Nepalului, ele nu vin cu atat de multa umiditate ca cele estice.
Ca atare, in toiul iernii – in lunile decembrie si ianuarie – poluarea aerului depaseste limitele periculoase in Kathmandu, ajungand sa fie de 100 de ori mai mare decat limita considerata sigura de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in ceea ce priveste expunerea zilnica la PM2.5 – o clasa de agenti contaminanti in suspensie atat de fini incat pot fi inhalati, ajungand sa cauzeze boli respiratorii.
Pe langa pulberile in suspensie, in Kathmandu au fost inregistrate si niveluri ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice, o clasa de compusi chimici care se regasesc in carbune, titei si benzina, si sunt asociate cu functia pulmonara redusa, agravarea astmului si rate crescute de COPD (boala pulmonara obstructiva cronica) si boli cardiovasculare.
Problema poluarii aerului a fost ridicata inca de la finele anilor 1990, dar guvernul nu a reusit sa implementeze politici si programe menite sa rezolve aceasta problema, spune Das.
“Desi exista ingrijorari tot mai mari cu privire la poluarea aerului, leaderii politici cred ca aceasta este o parte a unui proces natural si ca nu conteaza prea mult” a spus Das. “De asemenea, in general cei care mor din cauza poluarii aerului sunt oameni cu boli terminale de lunga durata, iar acest lucru nu a atras atentia factorilor de decizie”.
Iar cand sezonul ploios se instaleaza din nou, toata lumea pare sa uite problemele cauzate de poluarea din oras.
Un alt studiu recent, care analizeaza impactul poluarii aerului asupra grupurilor dezavantajate economic din diverse orase din regiunea himalayana Hindu Kush, a constatat ca saracii din mediul urban sunt adesea expusi la niveluri de poluare atmosferica mai mari decat media. Multi dintre cei afectati spun ca sunt convinsi ca poluarea aerului reprezinta un risc pentru sanatatea si pentru traiul lor, si sunt constienti de diversele consecinte existente. Dar din pricina naturii mijloacelor lor de subzistenta si a veniturilor neregulate, nu pot reduce expunerea la poluarea aerului, se arata in studiu.
Vanturile din vest
Pe langa sursele locale, factorii de poluare sunt adusi si de catre vanturile care bat din vest. Acestia duc cu ei pulberi in suspensie de la emisiile la scara larga ale vehiculelor, de la arderea miristilor si de la focurile de artificii, care sunt aprinse masiv in perioada festivalului Deepavali, care are loc tot in luna octombrie in statele indiene Punjab si Haryana.
In consecinta, intreaga Campie Indo-Gangetica, semiluna fertila care se intinde pe mare parte din Pakistan, nordul Indiei, sudul Nepalului si cea mai mare parte a Bangladeshului, este acoperita in fiecare iarna de o patura de smog.
Insa inainte ca guvernul nepalez sa poata rezolva problema vecinilor sai, trebuie intai sa solutioneze problema propriilor surse de poluare, mai spune Das.
“Abia atunci cand vom fi gata sa controlam sursele noastre de poluare, putem ridica problema in forumurile regionale” a opinat el. “Insa lucrurile par sa stea altfel, pentru ca partidele politice care se pregatesc pentru alegeri in Nepal in noiembrie, nu au prioritizat aceasta agenda”.
Odata cu scaderea temperaturilor, nepalezii – in special cei din Kathmandu – se pregatesc pentru inca o iarna cu o calitate a aerului potential fatala. Prognozele diverselor agentii internationale arata o crestere rapida a factorilor de poluare deasupra celei mai mari parti a Nepalului in perioada urmatoare.
Foto: freepik