Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din Statele Unite a lansat datele privitoare la temperaturile anului 2017. Potrivit cifrelor, anul trecut s-a clasat pe locul al treilea in topul anilor cu cele mai ridicate temperaturi, insa a fost cel mai fierbinte an fara fenomenul El Nino. Aceste date au generat aparitia unui numar extrem de mare de articole pe aceasta tema in media din intreaga lume.

 

Strategii impotriva incalzirii globale

New York Times, alaturi de alte nume mari, a publicat un articol in care incearca sa treaca in revista eforturile curente menite sa reduca emisiile la nivel global.
Abordarea celor de la The New York Times este asemanatoare povestii lui Hans Christian Andersen, “Hainele cele noi ale imparatului”, in care imparatul fusese pacalit si determinat sa creada ca hainele sale sunt cele mai bune din lume, cand de fapt el era complet gol. New York Times noteaza: “Pacaliti de trei decenii de presupuse progrese diplomatice – in paralel cu preturi mai mici la turbine de vant, panouri solare si baterii – activistii, tehnologii si factorii de decizie care se ocupa de strategia impotriva incalzirii globale par sa fi ajuns la concluzia ca aceasta sarcina poate fi dusa la indeplinire fara alegeri insuportabile. Si grupul inchide astfel usi care ar fi mai bine sa ramana deschise”.

Alegerile la care se refera sunt nucleare, forme diferite de captare si stocare a carbonului, si ce tin de geoinginerie.
David Hone, consilier la Shell pe probleme de schimbari climatice si un pasionat de tot ceea ce inseamna Captare si Stocare de Carbon (CCS) crede ca indiferent cum s-ar pune problema, schimbarile climatice nu vor disparea de la sine, fara o forma de captare a carbonului la scara larga.
Construirea de capacitati de captare si stocare a carbonului ofera, dupa parerea lui Hone, o optiune care astazi nu beneficiaza de foarte multa atentie, dar care ar putea fi vitala pentru noua generatie: perspectiva refacerii climatului, sau eliminarea cantitatii aditionale de dioxid de carbon din atmosfera in secolul XXII, pentru a readuce temperaturile catre nivelul perioadei pre-industriale.

Captarea si Stocarea de Carbon – risc sau beneficiu ?

Aproape simultan cu articolul din New York Times, cercetatorii de la Institutul din Potsdam pentru Cercetarea Impactului Asupra Climei (PIK) au publicat o lucrare despre Climatul Naturii, care pune in discutie implementarea BECCS in reducerea emisiilor.

BECCS, sau bioenergia cu CCS (Captare si Stocare de Carbon) inseamna de fapt procesul de captare si stocare de carbon aplicat la centrale electrice care opereaza cu biomasa ca materie prima. Dioxidul de carbon stocat in formatiuni geologice a fost inlaturat din atmosfera prin carbonul continut de biomasa. The Guardian a publicat si el un articol similar.
BECCS joaca un rol critic in multe modele climatice si in scenariile dezvoltate odata cu acestea, prin faptul ca ofera o modalitate de a elimina emisiile rezultate din utilizarea combustibilului fosil in sectoare in care nu exista modalitati tehnologice de a limita emisiile la zero sau daca exista, se afla in stadiu incipient.
Aviatia este un astfel de exemplu. Nu exista niciun fel de perspectiva in acest moment pentru combustibili alternativi sau mijloace alternative de propulsie pentru avioane, cu exceptia unui substitut de hidrocarbon produs pe cale biocombustibila.

Bioenergia CCS – la ce sa ne asteptam?

O alternativa la scara larga pentru combustibilul folosit in mod curent in aviatie sau un nou sistem de propulsie pentru avioane va necesita zeci de ani pentru dezvoltare si implementare.
BECCS este, de asemenea, folosit la scara larga in scenariile publicate ca parte a celui de-al 5-lea Raport de Evaluare al Gupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) si este de asteptat sa apara si in Raportul Special 1.5°C al IPCC, ce urmeaza sa apara in perioada urmatoare.
Ingrijorarile cercetatorilor de la Institutul din Potsdam sunt legate de faptul ca evolutia la scara larga a biomasei adecvate pentru centrale electrice va afecta alte sisteme planetare, incalcand diferite granite planetare, cum ar fi disponibilitatea apei potabile.
Ei constata ca domeniile socio-economice care necesita BECCS substantial sunt supuse riscului de a atrage posibile schimbari ireversibile in sistemul planetei Pamant, prin schimbarea la nivel larg a destinatiei terenurilor, a utilizarii apei, alterarii ciclurilor biogeochimice si compromiterea integritatii biosferei.

Desi este important sa intelegem pe deplin impactul si riscurile diferitelor cai energetice, indepartarea pur si simplu a unei optiuni de atenuare a emisiilor nu este de ajutor intr-o discutie care si asa nu are foarte multe cai posibile de avansare.
Utilizarea larga a biomasei pentru obtinerea de energie, alaturi de solutiile naturale, inclusiv reimpadurirea, schimbarile in practicile agricole si refacerea terenurilor avariate este foarte posibil sa fie extrem de prezente in viitorul nostru energetic, asa ca ar trebui privite intr-un mod mai holistic. Spre exemplu, studierea diferitelor practici in acest sens din lume, in acest moment, ofera un potential foarte mare. Introducerea celor mai bune practici la nivel foarte larg ar putea permite evolutii semnificative in ceea ce priveste productia de bioenergie fara subminarea altor sisteme.

Foto: freepik