Una dintre provocarile pe care le avem de depasit atunci cand ne gandim la tranzitia catre energia curata este aceea ca generarea de energie eoliana si solara produce electricitate numai cand bate vantul si soarele straluceste, ceea ce nu coincide neaparat cu momentul in care avem nevoie de cea mai mare cantitate de energie electrica.
Acesta este unul dintre motivele pentru care Agentia Internationala pentru Energie ia in calcul accelerarea adoptarii tehnologiilor de stocare a energiei, care ar urma sa devina o parte esentiala a unei strategii energetice globale vizand mentinerea incalzirii globale sub pragul de 2 grade Celsius, asa cum solicita Acordul de la Paris.
Stocarea de energie in cadrul retelei era prognozata sa creasca de 15 ori in perioada 2019 – 2030, ajungand la aproximativ 160 gigawatti-ora in intreaga lume, potrivit unui raport recent al Departamentului American pentru Energie.
Bateriile litiu-ion au devenit tehnologia preferata a instalatiilor noi, datorita scaderii preturilor si faptului ca pot fi instalate aproape oriunde. Insa bateriile nu sunt singura optiune.
Iata cateva detalii cu privire la modul in care industria energetica se indreapta catre apa si pamant pentru a ajuta vantul si soarele sa alimenteze o retea curata.
Stocarea hidroenergiei pompate
Desi bateriile domina instalatiile noi, cea mai mare capacitate de stocare existenta este de fapt energia hidro pompata, o tehnologie dezvoltata in anii 1920. Aceasta tehnologie utilizeaza surplusul de energie pentru a pompa apa intr-un rezervor. Cand ai nevoie de energie, nu trebuie decat sa lasi apa sa curga prin turbine care genereaza electricitate, la fel cum se intampla cu hidroenergia conventionala.
Hidroenergia pompata este, in general, mai ieftina si are o capacitate mai mare decat alte tipuri de depozitare. De asemenea, are o eficienta de 80% si poate folosi infrastructura hidroelectrica existenta, permitand extinderea energiei verzi.
Hidroenergia pompata cu stocare underground
Un dezavantaj al hidroenergiei pompate este acela ca gasirea unei locatii adecvate, in care sa construiesti, poate fi dificila. Asadar, sunt in curs de dezvoltare o serie de proiecte care stocheaza apa in subteran.
O strategie este reprezentata de exploatarea infrastructurii subterane existente. De exemplu, proiectul Elmhurst Quarry Pumped Storage Project din Illinois intentioneaza sa foloseasca o mina abandonata, de langa Chicago.
Gravity Power, cu sediul in Goleta, California, construieste in Germania o uzina demonstrativa cu o capacitate de 1 megavat, in cadrul careia un piston este suspendat intr-un put umplut cu apa. Apa pompata impinge pistonul in sus pentru stocare. Mai tarziu, pistonul impinge apa printr-o turbina pentru a elibera energie. Compania spune ca ocupa atat de putin spatiu incat ar putea fi instalata chiar si in mijlocul oraselor.
Compania germana New Energy Let’s Go, lucreaza si ea la o tehnologie similara.
Quidnet Energy, o alta companie, de data aceasta cu sediul in Houston, a dezvoltat o tehnologie numita stocare geomecanica pompata, care stocheaza apa intre straturile de roci de sist si poate fi instalata sub terenurile agricole, de pilda. Compania a semnat un contract pentru construirea unei uzine demonstrative cu o capacitate de doi megawati in statul New York.
Gravity Storage
Hidroenergia pompata traditionala se bazeaza pe gravitatie pentru a stoca si a elibera energie. Gravity Storage (stocarea pe baza de gravitatie) este un concept similar – dar fara apa. El se bazeaza, in schimb, pe ridicarea si coborarea caramizilor uriase sau a placilor de piatra. Companiile care dezvolta aceasta tehnologie spun ca ar putea fi construite instalatii de acest tip aproape oriunde.
Alte doua proiecte sunt asteptate sa intre in joc in curand.
Energy Vault, cu sediul in Lugano, Elvetia, a finalizat anul trecut o uzina demonstrativa de 35 megawatti-ora, care se afla in faza de testare finala.
Pe de alta parte, Gravitricity, cu sediul in Scotia, foloseste cabluri pentru a suspenda greutati de pana la 5.000 de tone intr-un put adanc. O instalatie demonstrativa de 250 de kilowati este construita la Edinburgh si urmeaza sa fie finalizata anul acesta.
Sursa: https://www.cbc.ca/news/technology/what-on-earth-energy-storage-1.5936749
Foto: freepik