Fumul de la incendiile de vegetatie poate fi mai daunator pentru sanatatea publica decat alte surse de poluare atmosferica cu particule fine. Aceasta este concluzia unui nou studiu, publicat in Nature Communications la inceputul lunii martie. Cercetarea a descoperit ca fumul de la incendiile de vegetatie ar putea fi de pana la 10 ori mai daunator decat alte surse de poluare a aerului, cum ar fi cea provocata de vehicule si de industrie.
“Stim ca incendiile de vegetatie vor deveni din ce in ce mai extreme, din pricina schimbarii climatice. Si este important sa incepem sa luam in calcul efectele pentru sanatate ale acestei realitati” spune Rosana Aguilera, co-autor al studiului si cercetator post-doctorand la Institutul de Oceanografie Scripps, de la Universitatea California, citata de The Guardian.
Cercetatorii au analizat inregistrarile internarilor din California dintre anii 1999 si 2012. Ei au descoperit ca internarile provocate de probleme respiratorii au crescut de la 1.3% la 10%, ca urmare a unei cresteri a poluarii cauzate de incendiile de vegetatie. Acelasi nivel de poluare a aerului din alte surse a dus la o crestere mai mica a numarului de internari, ajungand pana la 1.3%.
Acesta nu este primul studiu care sugereaza ca fumul produs de incendiile de vegetatie ar putea fi mai daunator decat alte forme de poluare atmosferica, noteaza autorii, care precizeaza ca studiile pe animale au sugerat acelasi lucru.
Mary Prunicki, cercetator pe teme de poluare la Stanford, care nu a facut parte din studiu, a declarat pentru The Guardian ca dovezile sugereaza de asemenea ca fumul produs de incendiile de vegetatie ar putea agrava bolile de inima si afectiunile respiratorii.
Ea a explicat ca pentru ca incendiile de vegetatie inghit si case si sedii de companii, ele emit fumuri care contin metal, plastic si produse de curatenie. Fumul de la incendiile mari ajunge pana la un nivl inalt, in atmosfera, unde dureaza mai mult si se combina cu oxigenul, devenind si mai periculos.
“Suntem destul de constienti de costurile fizice ale incendiilor de vegetatie – costurile pentru stingerea incendiilor si daunele proprietatilor – insa au existat foarte multe lucrari care au aratat ca efectele fumului produs de incendiile de vegetatie asupra sanatatii sunt pe aceeasi scara a magnitudinii sau chiar mai sus decat costul fizic direct”, spune Tom Corringham, co-autor al studiului de la Sripps.
Studiul vine pe fondul inrautatirii acestei probleme. In timp ce poluarea cu particule fine a scazut in cea mai mare parte a teritorului SUA, datorita reglementarilor mai stricte de mediu, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu zonele predispuse la incendii de vegetatie, se arata in studiu. Dupa toate probabilitatile, incendiile vor creste atata timp cat criza climatului va continua.
In 2020, California a avut parte de sase dintre cele mai mari incendii din istoria sa, potrivit Los Angeles Times. Aceste incendiu au inecat vestul SUA in fum, in unele zone pentru saptamani intregi. O analiza recenta a descoperit ca unul din 7 locuitori de pe Coasta de Vest a avut parte de cel putin o zi cu o calitate nesanatoasa a aerului in timpul anului trecut.
Din nefericire, fumul produs de incendiile de vegetatie nu este la fel de usor de reglementat, ca emisiile de evacuare sau emisiile centralelor electrice. Corringham a solicitat furnizarea de fonduri pentru purificatoare de aer, pentru familiile cu venituri mici. Insa el a sugerat si o solutie pe un termen mai lung. “Tot ce putem face astazi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a stabiliza sistemul climatic global va avea beneficii semnificative” a spus acesta.
Sursa: https://www.ecowatch.com/wildfire-smoke-toxic-pollution-2650974582.html?rebelltitem=1#rebelltitem1
Foto: freepik