Expunerea la gazele de esapament produse de benzina plina de plumb a retezat sute de milioane de puncte colective de IQ in randul a aproximativ o jumatate dintre americanii care sunt inca in viata astazi – aceasta este concluzia unui studiu recent.
Benzina cu plumb, folosita prima data in 1923 pentru a mentine integritatea motorului, a atins varful de utilizare in anii 1960 si 1970, urmand ca in 1996 sa fie interzisa, se arata in studiu. Si totusi, in ciuda acestei interdictii, americanii nascuti inainte de 1996 ar putea avea un risc crescut de a dezvolta probleme de sanatate asociate cu plumbul, inclusiv o imbatranire mai rapida a creierului, arata autorii studiului publicat in Demersurile Academiei Nationale de Stiinte (PNAS).
“Milioane de oameni au in spate un intreg istoric de expunere la plumb” a spus co-autorul studiului, Aaron Reuben, doctorand in psihologie clinica la Universitatea Duke.
Plumbul, care este o neurotoxina, poate eroda celulele cerebrale odata ajuns in organism, noteaza autorii, subliniind ca nu exista un nivel sigur de expunere in vreun moment al vietii. Cu toate acestea, copiii cu varste mici sunt cel mai vulnerabili la plumb, data fiind capacitatea substantei de a bloca functionarea creierului si de a reduce capacitatea cognitiva.
“Plumbul are capacitatea de a ajunge in fluxul sanguin odata ce este inhalat sub forma de praf, ingerat sau consumat in apa. In fluxul sanguin, el are capacitatea de a ajunge la creier prin bariera hematoencefalica (bariera dintre sange si creier), care este destul de eficienta in mentinerea in afara creierului a unui numar mare de agenti toxici si patogeni, insa din pacate nu ii poate tine pe toti la distanta”.
O povara pe viata
Reuben si colegii sai de la Universitatea de Stat din Florida au analizat nivelurile de plumb din sange in copilarie, la un esantion de 11.616 copii cu varste mici, testati intre 1976 si 2016, folosind datele disponibile, furnizate de National Health and Nutrition Examination Survey.
Ei au combinat aceste cifre cu datele privitoare la consumul de benzina cu plumb, ca si cu statisticile referitoare la populatie, pentru a stabili “povara de o viata a expunerii la plumb” a fiecarui american in 2015.
Pe baza acestor streamuri diferite de date, ei au calculat ca peste 170 de milioane de americani au avut in copilarie niveluri de plumb in sange ingrijoratoare din punct de vedere clinic.
IQ redus, dimensiune mai mica a creierului
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta realitate a redus probabil IQ-urile indivizilor si i-a expus unor riscuri mai mari de efecte pe termen lung pentru sanatate, precum dimensiune redusa a creierului, incidenta crescuta a afectiunilor mentale si un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare la varsta adulta.
Expunerea la benzina cu plumb in copilarie a condus probabil la o reducere colectiva a 824 de milioane de puncte de IQ – aproape trei puncte de persoana – in randul americanilor, spun autorii. Mai mult, acestia au remarcat ca in cel mai rau caz indivizii nascuti la jumatatea si finalul anilor 1960 e posibil sa fi pierdut pana la 6 puncte din coeficientul de inteligenta.
Niveluri periculoase de plumb
Desi o picatura la cateva puncte de IQ poate parea cantitate neglijabila, autorii au subliniat ca astfel de schimbari sunt destul de importante incat sa faca o persoana cu o capacitate cognitiva sub medie (un scor IQ mai mic de 85) sa fie considerata ca avand un handicap intelectual (un scor IQ sub 70).
“Practic toata lumea nascuta in aceste doua decenii a fost expusa aproape garantat la niveluri periculoase de plumb de la gazele de esapament”, spun autorii.
Ce urmeaza? Dupa publicarea descoperirilor sale, Reuben spune ca are in plan sa analizeze impactul pe termen lung al expunerii la plumb in trecut asupra sanatatii creierului la varste inaintate, citand studii anterioare care sugereaza ca o astfel de expunere poate grabi imbatranirea cerebrala.
McFarland, la randul sau, spune ca unul dintre pasii sai urmatori va fi analiza dezechilibrelor rasiale in ceea ce priveste expunerea la plumb, mentionand ca in randul copiilor negri expunerea la plumb a fost, istoric vorbind, mai mare si mai frecventa decat la copiii albi.
Desi nu mai exista in benzina astazi, plumbul continua sa fie o problema in America: mai mult decat atat, apa de consum inca mai circula prin conducte de plumb – parte a infrastructurii imbatranite – in multe parti din SUA.
Proiectul de lege bipartizan al infrastructurii, lansat in noiembrie 2021, a alocat 2.9 miliarde de dolari pentru inlocuirea acestor conducte, iar administratia Biden a anuntat in decembrie planuri viitoare de eliminare a acestora.
Nevoia urgenta de a rezolva problema expunerii la plumb
Ca raspuns la ultimele constatari din studiul amintit mai sus, parlamentarul Debbie Dingel, un sustinator inveterat al luptei pentru reducerea expunerii copiilor la plumb, a subliniat necesitatea urgenta de a accelera aceste eforturi.
“Stim ca expunerea la plumb cauzeaza suferinte imense in comunitatile noastre, mai ales pentru copiii si adultii de culoare. Dar nu am facut aproape nimic pentru a scapa comunitatile de aceasta otrava” a spus Dingell, citata de Equilibrium.
Sursa: https://thehill.com/policy/equilibrium-sustainability/597231-equilibrium-sustainability
Foto: freepik