Propunerea de proiect ar putea contribui la atragerea unui val de investitii, insa criticii sustin ca ambele surse de energie sunt daunatoare pentru mediu.
Uniunea Europeana a elaborat o serie de planuri vizand clasificarea unor centrale nucleare si de gaze naturale in categoria “investitii verzi”, ce ar putea ajuta Europa sa reduca emisiile care incalzesc planeta, o propunere esentiala care, daca va fi aprobata, ar putea declansa o revigorare a energiei nucleare pe continent in urmatoarele decenii.
Comisia Europeana a anuntat ca a inceput consultarile cu tarile din Uniunea Europeana pe marginea acestei propuneri, ce urmeaza sa ofere un set comun de definitii despre ce anume inseamna o “investitie sustenabila” in Europa. Orice plan poate fi blocat de o majoritate a statelor membre sau de catre Parlamentul European.
“Comisia considera ca gazul natural si energia nucleara au un rol clar ca modalitate de a facilita tranzitia catre un viitor bazat preponderent pe energie regenerabila” se arata intr-o declaratie recenta.
Propunerea reprezinta un moment de extrema importanta in cea mai incinsa batalie politica din Europa, intr-un moment in care leaderii de pe continent s-au angajat sa salveze planeta din pragul catastrofei climatice. Ea vine in urma a luni intregi de lobby intens impotriva unui bloc pro-nuclear condus de presedintele francez Emmanuel Macron (Franta fiind cel mai important producator de energie atomica) si pe fondul obiectiilor din partea Germaniei si altor tari, ingrijorate cu privire la proliferarea energiei nucleare pe teritoriul european.
Proiectul
Un proiect al textului legislativ, ce a circulat la inceputul acestei luni la Bruxelles, isi propune sa gaseasca o cale de mijloc.
Propunerea ar considera gazul natural si energia nucleara surse de energie verde “de tranzitie”, ce ar urma sa fie folosite pentru a acoperi trecerea tarilor de la energia pe baza de carbune (emitatoare de carbon) catre tehnologii asociate cu o energie curata, precum cea eoliana si cea solara.
Energia nucleara ar fi considerata o investitie sustenabila daca tarile ar putea elimina in siguranta deseurile radioactive – unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare pentru blocul condus de Germania.
Noile centrale ar fi considerate investitii sustenabile pana in 2045 si ar trebui sa treaca prin upgrade-uri de siguranta de-a lungul duratei de viata, pentru a asigura “cele mai ridicate standarde de siguranta posibile”, potrivit draftului.
Centralele de gaz natural ar fi considerate surse de energie verde “de tranzitie” in scopuri legate de investitii, daca acestea ar intruni anumite criterii privind emisiile si ar inlocui mai multe centrale care functioneaza cu combustibili fosili.
Uniunea Europeana a facut eforturi pentru ca sustenabilitatea si consideratiile climatice sa fie o parte integranta a normelor sale financiare, pentru a sprijini asa-numitul Acord Verde, care isi propune ca pana in 2050 sa transforme Europa intr-un emitator zero-net de gaze cu efect de sera.
Reglementarile in acest sens au ca scop directionarea de capital privat si bani publici catre investitii regenerabile, precum si prevenirea greenwashingului practicat de companiile care sustin in mod iresponsabil ca ajuta la curatarea mediului.
Gazul natural si energia nucleara nu merita sa fie considerate “verzi”
Sustinatorii ideii spun ca gazul natural si energia nucleara pot fi surse importante de electricitate intr-o perioada in care economiile fac tranzitia catre resurse mai curate, precum energia eoliana si cea solara si catre tehnologii noi, asa cum este energia pe baza de hidrogen.
Insa exista, de asemenea, si voci care sustin ca nici macar nu merita sa fie considerate o investitie verde, aratand cu degetul catre emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea gazului natural si pericolele pe care centralele nucleare le reprezinta pentru mediu.
Propunerea comisiei va avea parte cel mai probabil de opozitie din partea membrilor Parlamentului European. Potrivit lui Bas Eickhout, parlamentar ecologist din Olanda, clasificarea gazului natural ca investitie verde ar insemna ca “intreaga conducere a Uniunii Europene pe probleme climatice se duce pe apa sambetei”.
“S-ar transmite, astfel, un semnal gresit catre lume. Daca Europa incepe sa considere verde o investitie in gaze naturale, atunci de ce nu ar trece complet la gaze si Uniunea Africana?” adauga el. Eickhout a mai adaugat ca dezbaterea a devenit “un proxy fight” – un razboi intre intermediari – intre leaderii tarilor, privind viitorul energetic in cadrul blocului.
Dintre cele doua tehnologii, insa, energia nucleara are cele mai multe implicatii politice.
Coalitia pro condusa de Franta
Franta a format anul acesta o coalitie ce includea natiunile din Europa de Est – regiunea cea mai dependenta de carbune de pe continent – pentru a clasifica energia nucleara si gazul natural drept investitii sustenabile. Polonia, Ungaria, Bulgaria si Romania se numara printre tarile care vor sa atraga cat mai multe investitii in energie nucleara, in cadrul procesului de renuntare la carburantii fosili.
Germania, pe de alta parte, alaturi de Austria, Luxemburg, Portugalia si Danemarca, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la construirea de centrale de energie nucleara si la deseurile radioactive pe care acestea le-ar produce.
„Diferite perspective ale tranzitiei la emisii reduse de carbon au fost incluse pe agenda politica”, a declarat Alexander Lehmann, seful Academiei pentru o Lume Sustenabila, de la Facultatea de Finante si Management din Frankfurt. „Costurile tranzitiei incep sa afecteze oamenii, astfel ca incep sa se distinga mai clar politici energetice diametral opuse”, a spus el, adaugand ca „au iesit, astfel, la lumina opozitii importante”.
Energia nucleara si gazul – investitii sustenabile?
Includerea energiei nucleare si a gazului in cadrul de reglementare privind investitiile sustenabile din Europa – cunoscut drept taxonomia verde – ar putea avea implicatii semnificative atat la nivel intern, cat si extern.
In Europa s-ar debloca miliarde de euro sub forma de ajutor de stat pentru proiecte scumpe de energie nucleara. Bancile si fondurile de pensii care ofera investitii ce sprijina cauze de mediu, sociale si de guvernanta – cunoscute ca finantari ESG – ar putea include mai usor companiile de energie nucleara si gazul natural in fondurile de investitii sustenabile pe care le ofera clientilor sau in care investesc pentru clienti.
“In general, energia nucleara nu era considerata ESG-friendly” spune Marisa Drew, director de investitii sustenabile la Credit Suisse. “Aprobarea UE, insa, ar putea deschide un val mare de investitii. Trilioane din fondurile destinate ESG si-ar putea gasi drum in aceasta directie” a adaugat ea.
Sandrine Dixson-Decleve, co-presedinte al Club of Rome si membru al grupului care a consiliat Comisia Europeana pe probleme de energie nucleara si gaz natural, a spus ca niciuna dintre sursele de energie nu poate fi considerata verde.
Organismul consultativ, cunoscut drept Platforma de Consiliere a Comisiei Europene pentru Finantare Sustenabila, a concluzionat la inceputul acestui an ca centralele de energie nucleara au prezentat riscuri de “prejudiciu semnificativ” fata de mediu, din pricina deseurilor radioactive pe care le genereaza si ingrijorarilor cu privire la siguranta stocarii sale, a spus ea. “Nu am putut da acestei solutii un aviz favorabil pentru sanatate” a mai adaugat.
Tsvetelina Kuzmanova, expert in materie de finantari sustenabile si consilier de politici in cadrul E3G, un think tank din Bruxelles, a spus ca includerea energiei nucleare si a gazului natural in taxonomie inseamna practic “sa numesti verde ceva ce nu e verde”.
Ea a mai spus ca e posibil ca si alte cateva tari sa fie influentate de decizia finala a Uniunii Europene si a avertizat ca s-ar putea crea o asa numita “cursa catre abis”.
Dezbaterile ulterioare inseamna ca ar putea dura ani intregi pana cand decizia finala a UE sa intre efectiv in vigoare.
Cu toate acestea, energia nucleara ca si solutie low carbon de a reduce schimbarea climatica pare sa aiba parte de o sustinere politica din ce in ce mai importanta, mai ales daca ne referim la o noua generatie de centrale mai mici si mai ieftine, este de parere George Borovas, seful departamentului de energie nucleara in cadrul companiei globale de avocatura Hunton Andrews Kurth. “Va fi o renastere nucleara. Nu va fi pentru toata lumea, insa va cuprinde o serie de tari” a mai adaugat el.
Fondurile pentru investitii nu ar incepe sa curga imediat, a notat Drew, de la Credit Suisse. Bancile vor trebui sa isi actualizeze guvernanta pentru investitii sustenabile pentru fondurile oferite clientilor, astfel incat sa includa energia nucleara si gazul alaturi de sursele regenerabile de energie, precum energia eoliana si solara.
Iar proiectele de reactoare nucleare modulare trebuie in primul rand sa inceapa sa opereze. “E inca devreme. Sunt doar putine planuri de afaceri care cauta finantare”, a notat ea.
Insa pe masura ce industria se dezvolta, la fel se va intampla si cu investitiile. O serie de companii, de la Rolls-Royce pana la Westinghouse, lucreaza la modele ce pot fi lucrate in fabrici si asamblate on site pentru un pret ce reprezinta doar o fractie din costul centralelor nucleare traditionale gigant.
“Este vorba despre o propunere economica total diferita” a spus Drew, adaugand ca investitorii privesc centralele nucleare mici ca pe o sursa potentiala de energie pentru fabrici, instalatii de desalinizare sau chiar pentru minerii de criptomonede. Daca acest lucru se intampla, Drew este de parere ca “nu vom mai putea face acest duh sa intre inapoi in lampa”.
Sursa:https://www.nytimes.com/2022/01/02/business/europe-green-investments-nuclear-natural-gas.html
Foto: freepik