Inainte ca leaderii de afaceri si guverne sa se intruneasca luna trecuta la New York pentru Saptamana Climatica, Natiunile Unite au tras un semnal de alarma ca angajamentele privind emisiile sunt inacceptabil de mici raportat la ambitiile necesare pentru a evita catastrofa climatica.

Intr-o perioada in care lumea naturala atinge puncte critice ireversibile si incepem sa reconstruim dupa pandemia COVID-19, economia circulara prezinta o oportunitate fara precedent.

Mai simplu spus, economia circulara este un model in care deseurile si poluarea sunt inlaturate din sistem. Ideea se inspira din eleganta ciclurilor naturii si din intelepciunea perspectivelor indigene. Punand in actiune aceasta idee, fiecare obiect pe care il folosim este fie refurbishat, fie dezasamblat pentru a fi reutilizat, reciclat intr-un nou produs de valoare mare sau compostat. Cand este nevoie de materiale virgine, sunt prioritizate resursele care se pot regenera si cele care pot fi gestionate sustenabil. Exemplele de economie circulara apar acum peste tot: de la companii majore care repara electronice si persoane fizice care repara haine si pana la constructii gandite pentru dezasamblare si reutilizarea materialelor.

Desi cunoscute cel mai mult datorita impactului lor in ceea ce priveste reducerea deseurilor, strategiile circulare ar putea furniza o solutie nepretuita pentru solutionarea unui procent extrem de neglijat de 70% din emisiile globale, provenind de la toate materialele implicate in societatea noastra de consum.

Un raport al fundatiei Circle Economy, aparut la inceputul acestui an, a descoperit ca dublarea caracterului circular al economiei globului ar putea reduce emisiile globale de gaze cu efect de sera cu 39% fata de nivelul din 2019, limitand astfel incalzirea globala la sub 2 grade Celsius.
Iar beneficiile nu se opresc aici: reducerea consumului de materii prime virgine ar contribui la ameliorarea poluarii, a degradarii ecosistemului si a pierderii biodiversitatii.

Consiliul Mondial de Afaceri pentru o Dezvoltare Sustenabila a estimat ca accelerarea cererii de resurse naturale finite va duce la crize in viitor, la cresterea preturilor si la perturbari ale lantului de distributie. Acesta ar putea pune in pericol dezvoltarea economica globala in valoare de 4.5 trilioane de dolari, pana in 2030, potrivit companiei globale de consultanta Accenture Strategy. Unele guverne au luat nota de aceasta. Tarile care se misca rapid, printre care membrele Uniunii Europene, China si Japonia, se pozitioneaza astfel incat sa-si puna cetatenii la adapost de aceste riscuri, prin strategii complexe si cadre politice care sprijina eficienta resurselor, prin noi modele de business si prin colaborari de-a lungul lantului de distributie.
Proprietarii de afaceri mici si leaderii de companii mari au, de asemenea, o motivatie puternica pentru reducerea risipei. Pana la urma, folosirea predominanta de materii prime virgine presupune un nivel mai mare de emisii de gaze cu efect de sera, iar reciclarea sau reutilizarea acestor materiale dupa finele primului lor ciclu de viata ar reduce suma pe care afacerile o au de platit pentru gropile de gunoi.

Altii vad o oportunitate in noile modele de business precum “produsul ca serviciu”. Intr-un astfel de sistem, clientul plateste pentru un serviciu pe baza pe abonament, in loc sa cumpere produsul in sine.
Communauto, Evo si Modo sunt doar cateva exemple de companii canadiene care ofera acces la cerere la flote de masini, ca alternativa la detinerea de masini personale.
In Africa de Sud, Bushveld Energy inchiriaza vanadiumul utilizat pentru baterii si recupereaza si reutilizeaza in intregime acest mineral la finele ciclului de viata al bateriei.
Fiecare industrie si sector trebuie sa ia in calcul in acest moment un plan de a concura, intr-o lume care cere materiale cu o durata de viata mai lunga si produse reutilizabile, reparabile, reciclabile, re-manufacturabile si care se pot regenera.
Pe de alta parte, insa, exemplele de economie circulara din casele, comunitatile si afacerile canadiene continua sa fie izolate. Ele trebuie sa fie inmultite urgent si extinse la nivelul intregului sistem econmic.

Forumul Mondial pentru Economie Circulara, desfasurat luna trecuta si co-gazduit de Guvernul Canadei, a subliniat un univers bogat de posibilitati in vederea stimularii reducerilor de emisii, in linie cu Acordul de la Paris. Forumul a analizat o serie de solutii circulare pentru materiale precum plastic, minerale si metale, textile si alimente, in cadrul unor sectoare precum cel al constructiilor, productie, mobilitate si finante. Forumul a recomandat, de asemenea, creativitate inclusiv pentru multinationale, start-up-uri, intreprinderi sociale si grupuri comunitare.

Pe masura ce trecerea la o economie mai circulara devine o solutie atractiva in intreaga lume, e vremea ca si Canada sa dezvolte o strategie nationala pentru o economie circulara, ce ar trebui sa consolideze pe deplin obiectivele climatice ale tarii.
Intr-un context global marcat de crize si aflat intr-o schimbare rapida, tranzitia catre o economie circulara poate stimula prosperitatea si poate mentine competitivitatea tarilor la nivel global, reducand in mod dramatic impactul fata de mediu.
Facand aceasta tranzitie in mod corect si invatand din greselile trecutului, economia poate fi refacuta, astfel incat sa serveasca tuturor cetatenilor si nu doar celor privilegiati. Desi inechitatile, nesiguranta economica si problemele de mediu cu care se confrunta societatea nu au fost o alegere colectiva, sistemele economice si sociale trebuie sa fie concepute la nivel colectiv.

Sursa: https://www.corporateknights.com/waste/the-circular-economy-is-critical/

Foto: freepik