Confuzia cu privire la brandul sau tipul de ulei de motor pentru camion nu mai este o noutate pentru nimeni, insa raspunsurile si clarificarile nu au fost nicicand mai necesare. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor pentru camion si daca si cum il poti schimba singur.

Ce este uleiul de motor?

Pentru a elimina o prima confuzie, trebuie sa clarificam din start ca uleiul de motor si lubrifiantul de motor sunt acelasi lucru. Lubrifiantul pentru motor, asa cum arata si numele sau, este folosit pentru lubrifierea motorului cu ardere interna. Uleiul de motor este un mix intre diverse uleiuri de baza, care – dincolo de lubrifiere – ofera si proprietati suplimentare, precum antiuzura, detergent si dispersant.
Partile mobile ale motorului unui camion se uzeaza in timp si uneori din cauza uleiului contaminat motorul se confrunta cu mazga si murdarie. Uleiul de motor contribuie la reducerea frecarii, astfel incat toate partile mobile sa functioneze adecvat, prevenind acumularea de mazga si murdarie. De asemenea, contribuie la racirea motorului, eliminand caldura din partile mobile.

Ce este uleiul de motor pentru sarcini mari?

Uleiurile de motor heavy duty sunt esentiale pentru mentinerea performantei si longevitatii motoarelor diesel. Acestea asigura functii de lubrifiere, racire si curatare, protejand motorul de uzura, coroziune si depuneri. Exista pe piata mai multe tipuri de uleiuri de motor pentru sarcini grele, fiecare cu propriile caracteristici si beneficii.
Vei afla in cele ce urmeaza care sunt diferitele tipuri de uleiuri de motor pentru sarcini grele, aplicatiile acestora si compromisurile dintre produsele de baza si cele avansate.

Uleiurile de motor sintetice

Uleiurile de motor sintetice sunt concepute pentru a oferi performante superioare si protectie pentru motoarele diesel. Ele sunt fabricate din uleiuri de baza sintetice si contin aditivi avansati care le imbunatatesc proprietatile de lubrifiere, racire si curatare.
Uleiurile de motor sintetice ofera mai multe beneficii fata de uleiurile de motor pe baza de ulei mineral, inclusiv o economie de combustibil mai buna, intervale de schimb extinse si protectie imbunatatita a motorului in conditii meteorologice extreme.
Ele au, de asemenea, o rezistenta excelenta la formarea de depozite si de mazga.
Cu toate acestea, uleiurile de motor sintetice sunt in general mai scumpe decat uleiurile de motor pe baza de ulei mineral.

Uleiurile de motor semisintetice

Uleiurile de motor semisintetice combina beneficiile uleiurilor de motor pe baza de ulei mineral cu cele ale uleiurilor de motor sintetice. Ele sunt realizate dintr-un amestec de uleiuri de baza minerale si uleiuri de baza sintetice si contin aditivi avansati, care le imbunatatesc performanta si proprietatile de protectie.
Uleiurile de motor semisintetice ofera o protectie mai buna a motorului decat uleiurile de motor pe baza de ulei mineral, dar sunt mai ieftine decat uleiurile de motor sintetice. De asemenea, e mai putin probabil sa formeze depozite si mazga decat uleiurile de motor pe baza de ulei mineral.

Uleiurile de motor conventionale sau minerale

Uleiurile de motor pe baza de ulei mineral sunt tipul traditional si cel mai utilizat pe scara larga de ulei de motor pentru sarcini grele. Aceste uleiuri sunt derivate din petrol si sunt folosite de multe decenii in motoarele diesel.
Uleiurile de motor pe baza de ulei mineral sunt cunoscute pentru proprietatile lor excelente de lubrifiere si pentru capacitatea lor de a rezista la temperaturi si presiuni ridicate. Ele sunt, de asemenea, relativ scazute in comparatie cu alte tipuri de uleiuri de motor pentru sarcini grele. Cu toate acestea, uleiurile de motor pe baza de ulei mineral tind sa formeze mazga si depuneri, ceea ce poate duce la probleme ale motorului in timp. De asemenea, ofera o performanta limitata in conditii meteo extreme.

Uleiurile de motor pentru kilometraj mare

Daca esti in cautarea unui ulei care se potriveste bugetului tau si care are un consum foarte mic, uleiul de motor pentru kilometraj mare este cel mai potrivit tip de ulei pentru tine.

Diferenta intre produsele de baza si cele avansate

Uleiurile de motor de baza pentru sarcini grele ofera lubrifiere si protectie adecvata pentru motoarele diesel, insa vin cu o performanta si cu proprietati limitate in ceea ce priveste protectia.
Pe de alta parte, uleiurile de motor avansate pentru sarcini grele ofera performante si protectie superioare pentru motoarele diesel, dar sunt mai scumpe.
Atunci cand alegi un ulei de motor pentru sarcini grele, este important sa tii cont de nevoile specifice ale motorului tau si de aplicatia pentru care il folosesti. De exemplu, daca lucrezi in conditii meteorologice extreme, ia in calcul un ulei de motor sintetic, ce ofera o calitate superioara si protectie impotriva temperaturilor extreme. Daca lucrezi intr-un mediu cu mult praf sau murdarie, ar fi indicat sa te gandesti la un ulei de motor care ofera o protectie mai buna impotriva contaminarii.

Aplicatii de ulei de motor pentru sarcini grele

Uleiurile de motor pentru sarcini grele sunt concepute pentru utilizarea in motoarele diesel intr-o varietate de aplicatii, inclusiv vehicule rutiere si off-road, nave marine, echipamente de generare a energiei si masini industriale.
Diferitele aplicatii necesita diferite tipuri de uleiuri de motor pentru sarcini grele. De exemplu, vehiculele rutiere necesita uleiuri de motor care indeplinesc specificatiile stabilite de Institutul American al Petrolului (API), cum ar fi API CK-4 si API FA-4. Vehiculele de teren necesita uleiuri de motor care ofera o protectie mai buna impotriva murdariei, prafului si contaminarii cu apa. Ambarcatiunile marine necesita uleiuri de motor care ofera o protectie superioara impotriva ruginii si coroziunii.

Cum alegi un ulei de motor pentru camion?

Atunci cand alegi uleiul de motor potrivit, trebuie sa tii cont de mai multi factori, inclusiv tipul de motor, aplicatia si conditiile de functionare. Este important sa consulti manualul de utilizare sau sa contactezi producatorul pentru a determina specificatiile recomandate pentru uleiul de motor.

Gradul de vascozitate

Unul dintre cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii iei in calcul este gradul de vascozitate al uleiului. Vascozitatea este o masura a rezistentei la curgere a uleiului. Gradul corect de vascozitate pentru un motor este determinat de producator pe baza temperaturii de functionare si a conditiilor de sarcina ale motorului.
Utilizarea unui ulei cu un grad de vascozitate gresit poate duce la performante slabe ale motorului si la reducerea duratei de viata a motorului.

Categoria API

Institutul American al Petrolului (API) a stabilit un sistem de clasificare pentru uleiurile de motor. Categoria API indica nivelul de performanta al uleiului si tipul de motor pentru care este recomandat. Actualele categorii API sunt CK-4 si FA-4.
Uleiurile CK-4 sunt recomandate pentru motoarele fabricate inainte de 2017, in timp ce uleiurile FA-4 sunt recomandate pentru motoarele mai noi, mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Marca si producatorul

Alegerea unei marci si a unui producator de renume este, de asemenea, esentiala atunci cand alegi uleiuri de motor pentru sarcini grele. Branduri precum Duramax, Drydene, Shell si Mobil sunt binecunoscute pentru calitatea si performanta lor. Aceste branduri au un istoric dovedit in ceea ce priveste protectia si durabilitatea excelenta a motorului si ofera o gama de produse care se potrivesc diferitelor aplicatii si conditii de operare.

Care este cel mai potrivit ulei pentru necesitatile tale?

Cand vine vorba de alegerea uleiului potrivit pentru necesitatile tale, va trebui sa tii cont de mai multi factori. Unii dintre acesti factori sunt tipul de motor, conditiile de functionare si varsta si kilometrajul motorului. Iata ce tip de ulei ar trebui sa alegi in functie de necesitati.
Flote de autostrada. Pentru flotele de autostrada, uleiurile sintetice sunt cea mai buna alegere, deoarece ofera o eficienta mai buna a combustibilului, intervale de schimb mai lungi si protectie superioara la uzura. Duramax, Shell, Mobil si Drydene sunt cateva dintre brandurile populare din aceasta categorie.
Flote off-highway. Flotele off-highway, cum ar fi echipamentele de constructii si minerit, necesita uleiuri grele ce pot rezista la conditii dure de functionare. Uleiurile sintetice sunt o alegere excelenta pentru aceste aplicatii, deoarece ofera o protectie mai buna la uzura si intervale de schimb mai lungi.
Echipamente agricole. Echipamentele agricole necesita uleiuri care pot functiona in conditii de temperaturi foarte mari si in medii cu praf. Uleiurile semisintetice sunt ideale pentru aceste aplicatii, deoarece ofera performante bune la un pret mai accesibil.
Motoare cu kilometraj mare. Pentru motoarele cu kilometraj mare, uleiurile pentru kilometraj mare sunt cea mai buna alegere. Aceste uleiuri contin aditivi care ajuta la reducerea uzurii motorului si protejeaza garniturile care ar putea deveni casante odata cu varsta.
Aplicatii eco-sensibile. Uleiurile bio sunt cea mai buna alegere pentru aplicatiile ecologice, deoarece sunt biodegradabile si ofera performante bune.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik