Directorul de tehnologie al Avantium, Gert-Jan Gruter, discuta despre modul in care industria chimica poate deveni mai sustenabila, poate reduce poluarea cu plastic si poate atinge nivelul zero net de emisii.

Poluarea cu plastic nu este o problema noua. Mare parte din plasticul folosit astazi dauneaza mediului in mai multe moduri.
In primul rand e nevoie de mult timp pentru ca plasticul sa se degradeze, iar in multe cazuri nu se degradeaza deloc, ducand la cantitati si mai mari de micro si macroplastic daunator, acumulate in ecosistemul nostru.

In plus, procesul chimic de productie a materiilor plastice si incinerarea deseurilor din plastic va ridica nivelul emisiilor de dioxid de carbon, de la 800 de milione de tone de CO2 in 2020 la 2750 de milioane de tone de CO2 in 2050. Petrolul, un contribuitor activ la schimbarea climatica, este principala materie prima pentru masele plastice, el reprezentand peste 99% din plasticul pe care il folosim astazi.
Industria chimica si plastica trebuie sa foloseasca practici mai sustenabile si sa creeze produse si materiale care sa alimenteze economia circulara, un demers ce va reduce si poluarea cu plastic si amprenta generala de carbon. Vedem deja un progres excelent pe masura ce guvernele si sectorul privat stabilesc targeturi net-zero si cauta alternative mai verzi pentru produsele de uz frecvent, dar e nevoie si de actiuni mai radicale.

Dezvoltand si adoptand tehnologii sustenabile, imbunatatind practicile de business si colaborand cu principalele parti implicate, avem sansa mai mari sa reducem poluarea cu plastic si sa obtinem un viitor mai verde si circular.

Combaterea poluarii prin tehnologii sustenabile

Tehnologia joaca un rol esential in crearea unor alternative sustenabile pentru materialele plastice bazate pe combustibili fosili. O multime de cercetari si evolutii au fost derulate in jurul materiei vegetale ca materie prima prin folosirea de zaharuri vegetale (glucoza), inlocuind nevoia de a folosi combustibili fosili. Folosind biomasa, “carbonul de deasupra pamantului”, ca materie prima pentru producerea plasticului, nu se adauga cantitati suplimentare de carbon la ciclul biomasa-plastic-CO2-biomasa. Un exemplu in acest sens este furoatul de polietilena (PEF), o alternativa 100% vegetala, reciclabila, ce poate fi folosita pentru ambalaje, sticle, textile si multe altele.

Desi este minunat sa vedem ca apar tehnologii sustenabile, mai important este ca acestea concureaza sau chiar depasesc ca performanta corespondentele lor pe baza de combustibili fosili. Cu o permeabilitate redusa la gaze catre CO2, oxigen si umiditate, PEF poate conserva integritatea si calitatea produsului ambalat pentru perioade mai lungi de timp, reducand deseurile alimentare si prelungind viata de raft a produselor.

PEF este, de asemenea, mai puternic si are o rezistenta mai buna la caldura, iar datorita proprietatilor sale superioare de bariera, el permite solutii de impachetare mai subtiri sau mai usoare. In plus, experientele arata ca PEF este biodegradabil – s-a demonstrat ca se degradeaza complet in decurs de un an in conditii de compostare industriala, mai degraba decat in cateva secole, asa cum se intampla in cazul unora dintre materiile plastice pe care le folosim astazi. Chiar si atunci cand plasticele se degradeaza lent, ele nu vor ramane in mediu timp de cateva decenii sau chiar secole, asa cum se intampla cu materiile plastice conventionale.
Este vital ca produsele inovatoare sa fie reutilizate de mai multe ori pana la finele ciclului de viata, dupa care sa poata fi reciclate. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, se estimeaza ca cel putin 20% dintre ambalajele din plastic pot fi inlocuite de sisteme reutilizabile.
Reutilizarea plasticului este strans legata de o reducere a consumului de plastic si, in consecinta, de o reducere generala a poluarii cu deseuri.

Zero deseuri

Dincolo de pionieratul in tehnologii verzi, companiile isi pot juca propriul rol in reducerea poluarii si sprijinirea economiei circulare, prin practici responsabile si sustenabile. Exemple in acest sens sunt reciclarea la scara larga si schemele de management al deseurilor. Multe produse care sunt aruncate in acest moment au valoare pentru alti oameni, afaceri si comunitati.

Pentru a atinge pragul de zero deseuri, plasticul trebuie sa fie pe cat posibil reconvertit, reciclat sau recuperat. Unul dintre modurile in care corporatiile pot face asta este sa instituie facilitati si stimulente pentru produsele care pot fi reutilizate, reparate sau reciclate in mod deliberat.
Pentru a juca un rol activ in accelerarea tranzitiei la o economie circulara, combaterea urgentei climatice ar trebui sa faca parte din orice decizie de business. Afacerile trebuie sa implementeze practici care cu efect important asupra problemelor sociale si de mediu, asigurandu-se in acelasi timp ca isi ating obiectivele.

Un efort colectiv

Calea catre un viitor mai putin poluat si mai verde nu poate fi construita pe cont propriu. Colaborarea intre companii, oameni de stiinta si factori de decizie poate determina o schimbare mai importanta. In plus, implicarea si educarea publicului cu privire la impactul schimbarii climatice este esentiala, pentru ca poate inspira si incita generatiile actuale si viitoare de oameni de stiinta sa contribuie la rezolvarea problemei plasticului.
Pe de alta parte, leaderii de companii ar trebui sa faca eforturi pentru a colabora cu factorii interesati, in sensul unei schimbari fundamentale a lanturilor de aprovizionare, a materialelor si a practicilor.

De asemenea, o schimbare mai ampla poate fi determinata de colaborarea constanta cu guvernele si asociatiile din industrie, pentru a contribui la informarea dezbaterii si pentru a contura politica climatica.
Problema poluarii cu plastic nu este doar materialul in sine, ci modul in care este facut, utilizat si aruncat. E foarte probabil ca materiile plastice sa continue sa fie folosite la scala larga in viitorul apropiat, insa prin evolutii tehnologice, prin practici mai bune de business si prin colaborare, putem pava drumul pentru un viitor mai curat si mai verde.

Sursa: https://www.openaccessgovernment.org/tackling-plastic-pollution-for-a-greener-future/117005/

Foto: freepik