Cel mai bun ulei de motor pentru vehicule comerciale depinde de diversi factori, inclusiv tipul de vehicul comercial, specificatiile motorului si conditiile de functionare. Vehiculele comerciale pot fi camioane si autobuze, dube de distributie si masini grele, fiecare cu cerinte diferite ale motorului.
In general, vehiculele comerciale functioneaza foarte bine cu uleiuri de motor concepute pentru sarcini grele, care sunt special formulate pentru a satisface cerintele operatiunilor cu stres ridicat, pe distante lungi sau cu sarcini grele. Aceste uleiuri au de obicei pachete robuste de aditivi si proprietati de vascozitate imbunatatite, pentru a oferi o protectie mai buna impotriva uzurii, oxidarii si depunerilor.
Atunci cand alegi cel mai bun ulei pentru un vehicul comercial, va trebui sa tii cont de cateva aspecte extrem de importante. Iata care sunt acestea.

Recomandarile producatorului

Consulta intotdeauna manualul vehiculului sau contacteaza producatorul pentru a determina specificatiile recomandate de ulei pentru vehiculul tau comercial. Instructiunile producatorului se bazeaza pe teste ample si sunt adaptate pentru a indeplini cerintele motorului.

Categoriile API

Verifica intotdeauna categoria de servicii API (American Petroleum Institute) recomandata pentru vehiculul tau comercial. Specificatiile API, cum ar fi API CK-4 sau API FA-4 pentru motoarele diesel, indica standardele de performanta ale uleiului si compatibilitatea cu tehnologiile moderne ale motoarelor.

Gradul de vascozitate

Ia in calcul in alegerea uleiului de motor gradul de vascozitate adecvat pentru motorul vehiculului tau, tinand cont de conditiile de functionare si de clima. Gradele obisnuite de vascozitate pentru vehiculele comerciale sunt 10W-30, 15W-40 si 5W-40, dar acestea pot varia in functie de recomandarile producatorului motorului.

Brandurile consacrate

Alege intotdeauna uleiuri de motor de la branduri de renume si consacrate, care au experienta in productia de lubrifianti de inalta calitate pentru vehicule comerciale. Unele dintre brandurile consacrate din acest sector sunt Shell Rotella, Gulf Oil, Mobil Delvac, Chevron Delo si Valvoline Premium Blue.

Planurile de intretinere a flotei

Daca operezi o flota de vehicule comerciale, poate fi benefic sa lucrezi cu un furnizor de lubrifianti sau cu un producator de ulei care ofera planuri de intretinere a flotei. Aceste planuri pot oferi solutii personalizate, asistenta pentru produse si pot contribui la optimizarea intervalelor de intretinere pentru cerintele specifice ale flotei tale.
Nu uita ca analiza regulata a uleiului si respectarea programelor de intretinere recomandate sunt cruciale pentru performanta optima si longevitatea motoarelor vehiculelor comerciale. Stai de vorba cu un mecanic calificat sau cu un expert in lubrifianti care iti poate oferi recomandari specifice bazate pe marca, modelul si conditiile de operare ale vehiculului sau vehiculelor tale comerciale.

Ce proprietati trebuie sa aiba uleiul de motor pentru vehicule comerciale?

Controlul frecarii

Cantitatea de combustibil necesara pentru a alimenta un vehicul greu este mare, asa ca reducerea consumului de combustibil este esentiala. Numarul mare de piese mobile din interiorul motorului poate provoca o frecare foarte mare, ceea ce face ca lubrifierea eficienta a motorului sa fie critica pentru mobilitatea moderna.
Arborele cu came, culbutorii si supapele sunt parti ale trenului de supape. Toate aceste componente in miscare au potentialul de a provoca multa frecare atunci cand sunt prost lubrifiate. Un ulei cu vascozitate scazuta care contine aditivi echilibrati pentru reducerea frecarii permite tuturor suprafetelor sa alunece cu frecare minima, chiar si in conditii limita de lubrifiere.

Controlul uzurii

Componentele uzate ale motorului se strica mai usor si functioneaza mai putin eficient decat cele fara uzura. Uleiurile de motor contin aditivi anti-presiune extrema si/sau alti aditivi anti-uzura pentru a mentine toate piesele motorului fara uzura. Dar fii prudent! Acesti aditivi pot provoca oxidare suplimentara, asa ca asigura-te ca utilizezi numai amestecuri omologate de uleiuri si lubrifianti.
Aditivii sunt o modalitate excelenta de a reduce frecarea, dar vascozitatea adecvata este, de asemenea, vitala pentru controlul complet al uzurii. Lubrifiantii prea fluizi nu pot impiedica suprafetele metalice sa se uzeze reciproc, in timp ce un lubrifiant prea solid va creste consumul de combustibil si nu poate ajunge la timp in zonele critice de lubrifiere dupa pornirea motorului.
Uleiul de motor cu o fluiditate scazuta si aditivi avansati anti-uzura mentine toate componentele protejate, reducand in acelasi timp frecarea.

Controlul mazgai si depozitelor

Murdaria, praful si resturile care provin din interiorul sau din exteriorul motorului cauta mereu un loc unde sa se depuna si sa formeze depuneri. Un curent de aer sau ulei transporta aceste particule pana cand intalnesc conditiile potrivite pentru a forma depuneri.
Diferite tipuri de particule formeaza depozite in diferite conditii.
Un ulei de motor echilibrat care contine detergenti si dispersanti va preveni formarea depunerilor si va elimina in mod activ depunerile existente, crescand direct durata de viata a motorului. Obtinerea de ore suplimentare pentru fiecare vehicul al flotei va creste rentabilitatea investitiei in echipamente.

Valorifica la maxim investitia in uleiul de motor

Protectia completa a motorului si optimizarea performantei acestuia este cruciala, dar nu trebuie sa subestimezi importanta protejarii compozitiei originale a uleiului de motor intre schimburile de ulei.
Rezistenta uleiului la oxidare determina cat timp isi pastreaza fluidul proprietatile. Inhibitorii de oxidare echilibrati cu atentie pot reduce semnificativ viteza cu care fluidul se oxideaza. Uleiul de motor oxidat isi pierde proprietatile de lubrifiere, ceea ce inseamna ca va trebui sa schimbi uleiul la intervale regulate pentru a te asigura ca vehiculele tale comerciale raman complet lubrifiate.
Un al doilea factor care afecteaza rata cu care uleiul de motor se deterioreaza este forfecarea.
Moleculele mai mari de modificare a vascozitatii (cum sunt cele din aditivii pentru modificarea vascozitatii) sunt descompuse in molecule mai mici prin expunerea la niveluri ridicate de presiune, ceea ce reduce vascozitatea lubrifiantului. Asigura-te ca alegi modificatori de vascozitate de ultima generatie, cu o rezistenta crescuta la forfecare.

Concluzie

Retine, asadar, ca motoarele grele ale vehiculelor comerciale necesita lubrifianti specializati pentru a ramane intr-o forma optima.
Reducerea eficienta a frecarii contribuie la optimizarea economiei de combustibil. De asemenea, controlul uzurii motorului iti va permite sa extinzi timpul de functionare al flotei, iar controlul avansat al mazgai si al depozitelor prelungeste durata de viata a motorului.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik