Poluarea aerului este o problema care continua sa afecteze grav Europa. Potrivit unui studiu efectuat de compania Airly, poluarea cu particule fine este deosebit de ridicata in orasele din Balcani si Europa Centrala. Zagreb, Bucuresti si Tesalonic sunt in topul oraselor cu cea mai mare concentratie de PM10 – pulberi in suspensie cu diametru microscopic mai mic de 10 µm.
In ceea ce priveste poluarea cu dioxid de azot, cele mai mari niveluri se regasesc in Napoli, Cracovia si in Bucuresti. Pe locurile 4 si 5 pe aceasta lista se afla Atena si Paris. Gazele de esapament provocate de traficul rutier sunt cauza principala a poluarii cu dioxid de azot.
“Am luat in calcul toti factorii de poluare si in primul rand particule precum dioxidul de azot si altele” spune fondatorul si directorul executiv al Airly, Viktor Warchalowski. “Am putut constata, astfel, ca Europa Centrala si de Est se confrunta cu probleme diferite legate de poluare fata de orasele din Europa de Vest. In Franta sau in Regatul Unit problema este cea a nivelurilor de dioxid de azot si traficul”.
Pentru acest studiu, Airly a folosit date furnizate de senzorii sai, ca si date provenite de la statiile de monitorizare publica. Cercetatorii cred ca este nevoie de o actiune urgenta, pentru sanatatea locuitorilor, dar si din motive economice.
Poluarea aerului costa 1% din PIB-ul global
Warchalowski spune ca poluarea aerului costa anual 1% din PIB-ul global, ca urmare a zilelor de concediu medical solicitate, a facturilor medicale si a productivitatii reduse, suma fiind echivalenta cu 300 de dolari per persoana la nivel mondial.
“Exista diferente intre tari, ca si intre sursele de poluare, insa in final concluzia generala este ca poluarea aerului continua sa fie unul dintre cei mai mari ucigasi pentru specia umana” mai spune Warchalowski, care subliniaza ca este extrem de important sa trecem la actiune pentru reducerea poluarii aerului la nivel global.
Un studiu recent al Agentiei Europene pentru Mediu estimeaza ca 307.000 de oameni au murit prematur in 2019, in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ca urmare a poluarii cu particule fine.
Foto: freepik