Rezultatele studiului “Sanatatea Globala”, publicat recent in jurnalul britanic de cercetare The Lancet au aratat ca Africa este continentul cel mai afectat de numarul de 9 milioane de decese cauzate anual de poluarea atmosferica pe intreaga planeta. Acest fenomen, care afecteaza atat oamenii, cat si biodiversitatea, atrage tot mai mult atentia factorilor de decizie din Africa.
Republica Centrafricana, Ciad, Nigeria, Burkina Faso, Somalia si Africa de Sud se afla in topul 10 al tarilor cu cel mai mare numar de decese provocate de poluarea atmosferica, din intreaga lume.

Din 2015 incoace, fenomenul a ucis in total 9 milioane de oameni in fiecare an pe intreaga planeta. Potrivit jurnalului stiintific britanic The Lancet, care a publicat rezultatele studiului, cifra reprezinta o crestere de 7% in comparatie cu deceniul anterior.
“Din perspectiva deceselor, aceste rezultate pun poluarea pe picior de egalitate cu fumatul. COVID-19, prin comparatie, a ucis aproximativ 6.7 milioane de oameni in intreaga lume, de la inceputul pandemiei” se arata in raportul intitulat “Sanatatea Globala”, ce a avut la baza date furnizate de Universitatea din Washington.

Desi procesele industriale (substantele chimice toxice, fumurile) si urbanizarea au fost in general invinuite pentru poluare, apa si solul contaminate au ridicat rapid nivelurile de poluare de pe continentul african, cu pierderi economice estimate la 4.6 trilioane anual. Si totusi, unele tari – asa cum sunt Etiopia sau Nigeria – au reusit sa reduca cu doua treimi numarul de decese provocate de poluare, intre 2000 si 2019, datorita unei serii de programe guvernamentale, se arata in raport.

Ieisrea din impas

Desi 51% din cele 600 de tone de deseuri anuale ale Ugandei ajung in mediu, potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), tara est-africana a dezvoltat reglementari si standarde cu privire la calitatea aerului, inclusiv pentru emisiile vehiculelor si pentru cele generate de industrii.

In Maroc, unde combustibilii fosili – in principal carbune, petrol si gaz – inca mai reprezinta peste 63% din mixul energetic, potrivit Biroului National de Electricitate si Apa Potabila din Maroc (ONEE), autoritatile se concentreaza pe tranzitia energetica necesara pentru construirea rezilientei in fata schimbarii climatice.
Togo a dezvoltat si ea proiecte majore din sfera energiei regenerabile in ultimii ani, avand in plan sa diversifice mixul energetic si sa urmareasca obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon.

Sursa: https://www.afrik21.africa/en/africa-the-continent-tops-a-global-ranking-on-pollution-levels/

Foto: freepik