Intretinerea regulata a masinii nu este doar o formalitate – este garantia ca motorul va functiona corect si va rezista in timp. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea masinii tale este sa schimbi uleiul la timp. Daca il neglijezi, consecintele pot fi costisitoare si uneori ireversibile.

Dar cum iti dai seama ca motorul tau tipa dupa ajutor? Iata 7 semne clare ca masina ta are nevoie urgenta de un schimb de ulei.

1. Uleiul este inchis la culoare si murdar
Uleiul proaspat are o nuanta galben-ambra si este relativ transparent. Pe masura ce circula prin motor, incepe sa adune particule, murdarie si alte reziduuri. Devine inchis la culoare si dens, pierzandu-si proprietatile de lubrifiere. Daca verifici joja si vezi ca uleiul este complet negru si vascos, e timpul sa il schimbi.

Este ca si cum ai folosi aceeasi perie de dinti luni la rand – nu isi mai face treaba si, mai rau, poate face mai mult rau decat bine.

2. Motorul scoate sunete neobisnuite
Un motor bine lubrifiat functioneaza lin, aproape fara zgomote. Daca incepi sa auzi batai, ticaieli sau sunete metalice, e foarte posibil ca uleiul sa fi pierdut din vascozitate sau sa fie contaminat. Practic, piesele metalice incep sa se frece una de alta fara protectie, iar asta duce rapid la uzura.

Gandeste-te la o bicicleta fara vaselina pe lant. Incepe sa scartaie si sa se uzeze mult mai repede – acelasi lucru se intampla si in motorul masinii tale.

3. Se aprinde becul de avertizare a uleiului sau motorului
Tabloul de bord nu e doar o decoratiune. Daca vezi ca se aprinde martorul pentru ulei sau chiar check engine, nu ignora semnalul. Sistemele moderne sunt concepute sa detecteze scaderi de presiune a uleiului sau calitate slaba a acestuia.

Acel beculet e modul masinii de a-ti spune “Ajuta-ma!” inainte sa fie prea tarziu.

4. Fum sau vapori iesind din esapament
Pe timp rece, e normal sa vezi putin abur din toba. Dar daca observi fum albastru sau gri, e semn ca uleiul ajunge acolo unde nu ar trebui – in camera de ardere. Asta poate indica probleme interne mai grave, cum ar fi garnituri uzate sau inele de segment defecte.

In orice caz, este un semnal clar ca e momentul nu doar pentru schimb de ulei, ci si pentru o verificare temeinica a motorului.

5. Miros de ulei ars in habitaclu
Un miros intepator de ulei ars in interiorul masinii nu e ceva ce ar trebui sa ignori. Cel mai probabil, este vorba despre o scurgere de ulei care ajunge pe componente fierbinti, cum ar fi galeria de evacuare. Nu doar ca afecteaza motorul, dar poate deveni si un pericol real de incendiu.

Este genul de situatie in care, daca reactionezi repede, eviti un dezastru.

6. Consumi mai mult ulei decat de obicei
Daca observi ca trebuie sa completezi uleiul din ce in ce mai des, desi nu ai scurgeri vizibile, motorul ar putea consuma ulei in mod intern. De multe ori, asta inseamna garnituri uzate sau segmenti slabiti care permit patrunderea uleiului in camera de ardere.

Chiar daca pare un detaliu minor, in timp duce la probleme mai mari. Consumul excesiv de ulei este intotdeauna un semnal de avertizare.

7. Motorul se incalzeste mai mult decat normal
Uleiul nu doar lubrifiaza – ajuta si la racirea motorului. Daca uleiul este degradat sau insuficient, temperatura motorului poate creste semnificativ. Vei observa ca indicatorul de temperatura ramane mai sus decat in mod normal sau chiar ajunge in zona rosie.

Cand motorul se supraincalzeste, toate componentele sunt puse in pericol, de la chiulasa pana la piston. Este unul dintre cele mai grave efecte ale unui ulei necorespunzator.

Intrebari frecvente

1. Cat de des trebuie schimbat uleiul?
Depinde de tipul de ulei si de masina, dar in general, intre 5.000 si 7.500 km. Daca folosesti ulei sintetic, intervalul poate fi mai mare. Cel mai bine e sa consulti manualul tehnic al masinii.

2. Ce se intampla daca nu schimb uleiul la timp?
Risti sa deteriorezi grav motorul. Uleiul vechi nu mai lubrifiaza corect, apar frecari intre componente si creste riscul de defectiuni majore. In unele cazuri, poti ajunge la necesitatea de a reface motorul complet.

3. Pot schimba uleiul acasa, singur?
Da, daca ai sculele necesare si un minim de experienta. Totusi, trebuie sa stii exact ce tip de ulei si filtru foloseste masina ta, si sa elimini corespunzator uleiul uzat. Daca nu esti sigur, e mai bine sa lasi treaba pe mana unui mecanic.

4. Cum verific daca uleiul e in regula?
Scoate joja, sterge-o, apoi introdu-o din nou. Verifica nivelul si culoarea. Daca e prea jos sau negru si gros, e semn ca trebuie schimbat. Ideal e sa faci asta o data pe luna sau inaintea calatoriilor lungi.

5. Ce tip de ulei e cel mai bun pentru masina mea?
Tipul corect este mentionat in manualul masinii. Alege un ulei care respecta standardele producatorului si este potrivit pentru sezonul in care conduci. Evita improvizatiile – uleiul potrivit face o diferenta enorma.

 

Foto: freepik