Compania americana de consultanta in management, Bain&Company, evidentiaza sapte strategii care ii vor ajuta pe leaderii de companii sa accelereze sustenabilitatea prin tehnologia inovatoare si start-up-uri.

Solicitarile din partea autoritatilor si consumatorilor pentru ca organizatiile sa adopte o abordare mai sustenabila de business determina inovatia in aceasta zona. De asemenea, determina niveluri record de investitii in tehnologia climatica – iar CEO-ul Black Rock, Larry Fink, prognozeaza ca urmatorii unicorni de 1 miliard de dolari vor veni din sectorul tehnologiei climatice.
Bain Innovation Exchange (BIE) a facut cercetari cu clienti corporate, start-up-uri si investitori pentru a analiza inovatiile ce ar putea influenta sustenabilitatea in sapte domenii: servicii avansate de productie (SAP), auto, retail, banci, energie, asistenta medicala si produse de consum.

Imprimarea 3D exploreaza si accelereaza proiecte mai mari si mai complexe SAP

Sectorul constructiilor este responsabil pentru 37% din emisiile de CO2 legate de energie, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie.
Evolutiile in printarea 3D cu materiale noi, inclusiv ciment si metale, si la o scara mult mai mare, pot reduce utilizarea de resurse naturale si risipa, crescand in acelasi timp eficienta. Printarea 3D in constructii va permite, de asemenea, realizarea mai rapida si mai exacta de produse complexe si personalizate.

Eficienta in retail este fundamentala, iar Inteligenta Artificiala poate contribui la monitorizarea si reducerea emisiilor Scope 3

Un procent incredibil de 95% din emisiile sectorului de retail sunt emisii indirecte Scope 3 din lantul de distributie. Daca Scope 1 acopera emisiile directe din surse detinute de o companie, iar Scope 2 se concentreaza pe emisiile provenite din electricitate si surse de incalzire sau de racire pe care aceasta le cumpara, emisiile Scope 3 sunt extrem de dificil de gestionat, pentru ca implica un ecosistem de furnizori, adesea in afara controlului retailerului.
Tehnologii precum Inteligenta Artificiala pot contribui la monitorizarea amprentei de carbon a sistemului, oferind vizibilitate si contribuind la reducerea emisiilor.

Bancile continua sa creeze noi forme de valoare sustenabila, inclusiv produse si servicii mai verzi si mai constiente de impactul lor

Desi bancile au o amprenta directa de mediu relativ mica, activitatile lor (inclusiv creditarea) influenteaza modul in care companiile si consumatorii actioneaza, investesc si isi abordeaza propriile amprente. In randul consumatorilor, apetitul pentru produse verzi creste rapid, iar costurile uriase ale tranzitiei globale catre ecologie aduc cu ele si oportunitati de finantare pentru creditori.

Investitiile dincolo de carbon sunt fundamentale pentru transformarea companiilor energetice

Potrivit ClimateWatch de la Institutul Mondial al Resurselor, peste 70% dintre emisiile de gaze cu efect de sera “produse de om” provin din surse energetice. Interventiile guvernelor, stimulentele si subventiile, cuplate cu asteptarile in schimbare ale clientilor, investitorilor si angajatilor, au determinat companiile energetice sa se reinventeze si sa diversifice.

Industria complexa de asistenta medicala rezolva nevoia de a promova economia circulara

Pana in prezent, 75% din tot plasticul produs vreodata s-a transformat in deseuri, iar o cantitate substantiala de deseuri de plastic provine din industria sanatatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat recent ca produsele esentiale necesare in perioada pandemiei au inclus 87.000 de tone metrice de echipament personal de protectie si 144.000 de tone metrice de seringi, ace si alte deseuri produse de vaccinare, ca si deseuri chimice si plastice provenind de la peste 140 de milioane de kituri de testare.
Provocarea tine de reducerea deseurilor fara compromiterea actului medical. Trecerea sistemica la o economie circulara ar putea include device-uri medicale concepute pentru reutilizare si mentinute in circulatie. Ceea ce se arunca trebuie sa fie biodegradabil.

Obiceiurile legate de consumul de hrana si de productie sunt in centrul dezvoltarii ESG

Sistemul global de alimentatie hraneste aproape 8 miliarde de oameni si genereaza o treime din PIB-ul mondial. Insa creaza si un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de sera. Unele abordari noi, inclusiv agricultura verticala si carnea crescuta in laborator, pot reduce cantitatea de apa si pamant necesare pentru a produce aceeasi cantitate de hrana, sau una mai mare. Aceasta este extrem de important intr-o perioada in care populatia este in plina expansiune, iar problemele legate de siguranta alimentara sunt in crestere.
Trecerea la agricultura verticala si la carnea crescuta in laborator necesita de asemenea mai putina energie, transporturi limitate, mai putine substante chimice, reducand foarte mult si emisiile.

Industria auto imbratiseaza mobilitatea aeriana ajutata de noile reglementari

Orasele consuma aproximativ 80% din resursele de energie ale lumii si, potrivit Departamentului American pentru Energie, vehiculele de pe autostrada emit in fiecare an in atmosfera aproximativ 1.6 miliarde de tone de gaze cu efect de sera.
Mobilitatea aeriana urbana, ce transporta atat bunuri cat si oameni si propulsata de drone, ar putea decongestiona orasele, ar putea reduce poluarea fonica si ar putea contribui la decarbonizarea sectorului energetic.
Agentia UE pentru Siguranta Aviatiei a inceput sa isi creeze cadrul normativ UAM, pornind de la rezultatele unui studiu UAM din 2021, cu privire la acceptarea sociala. Ei prognozeaza ca ar putea deveni o realitate in Europa, in decurs de trei pana la cinci ani.

Ritmul inovatiei in sustenabilitate necesita o abordare multidimensionala

Sustenabilitatea este un subiect complex si in continua evolutie, ce necesita evaluare constanta, mai ales ca ritmul inovatiei creste. Este important sa facem o evaluare de risc pentru a gasi cele mai potrivite si mai echilibrate solutii din lantul valoric.
Incluziunea ESG devine fundamentala, iar urmarirea dezvoltarii ecosistemului complex este esentiala. De aceea, este important sa continuam sa exploram o abordare multidimensionala.

Sursa: https://businesschief.com/sustainability/bains-7-innovations-to-accelerate-business-sustainability

Foto: freepik